Desi e un subiect discutat si controversat, nu există un răspuns corect atunci cand vine vorba de plata unei chirii sau plata unei rate la banca, avantaje și dezavantaje existand de fiecare parte.

Este stiut faptul ca in Cluj-Napoca pretul chiriilor isi mentine trendul ascendent de cativa ani incoace, iar asta datorita dezvoltarii continue in care se afla orasul din inima Transilvaniei.

Mii de studenti vin anual la Cluj din toate orasele tarii, companiile multinationale investesc din ce in ce mai mult aici si scot anual mii de joburi disponibile iar estimarea ca in urmatorii 20 de ani populatia va atinge numarul impresionant de 800.000 de locuitori este cat se poate de realista.  

Toti acesti factori contribuie la cresterea preturilor, atat in cazul chiriilor cat si a achizitiilor imobiliare.

Chirie sau rate la banca?

Inainte sa iei orice decizie, iti prezentam mai jos criteriile principale pe care sa le iei in considerare.

1. Costuri

Despre pretentiile proprietarilor care cauta chiriasi la inceput de toamna in 2018, compariimobiliare.ro a scris AICI. Pretul mediu al unei chirii in apartament cu doua camere mobilat si utilat este 380-400 euro/ luna. Ca si costuri aditionale trebuie sa iei in calcul, dupa caz: comisionul platit agentului imobiliar, garantia - echivalentul chiriei pe o luna si achizitia/ repararea diverselor obiecte care au un grad ridicat de uzura. 

In ceea ce priveste un credit de achizitie, pentru un apartament cu doua camere de 60.000 euro (vezi preturile apartamentelor de vanzare din Cluj in octombrie 2018) trebuie sa platesti un avans de 15%, costuri initiale la acordarea creditului plus bani de finisaje/ mobilier/ renovare, dupa caz. Rata lunara pe care o vei plati pentru suma imprumutata nu va depasi 250 euro pe o perioada de 30 de ani. Mai multe informatii despre credite ipotecare poti citi aici.

 2. Mobilitate

In ambele situatii, te poti muta oricand: daca stai in chirie si gasesti ceva mai ieftin sau intr-o zona mai aproape de serviciu te poti muta oricand.

Daca esti proprietar te poti muta intr-un apartament mai mic / garsoniera iar imobilul pe care il detii sa il dai in chirie, amortizandu-ti astfel costurile cu rata si partial chiria. In cel de-al doilea caz, sa te asiguri inainte sa cumperi o proprietate ca este inchiriabila.

3. Cheltuiala vs investitie

Chiria este o cheltuiala, pe cand achizitia unui imobil in rate este o investitie pe termen lung.

Daca esti antreprenor si vrei sa investesti banii de avans intr-o afacere, daca nu ai maturitatea financiara pentru a accesa un credit, daca nu ai un job stabil si venituri constante, daca nu stii in ce oras te vei stabili sau pur si simplu vrei independenta, atunci chiria este solutia potrivita.

Daca te incadrezi pentru credit, stii ce vrei de la tine si iti doresti stabilitate, liniste si confortul propriului camin atunci cand ajungi acasa, recomandarea este sa faci o investitie in imobiliare. 

Sfatul nostru: Apeleaza la un specialist in credite, te ajuta sa calculezi si sa iei singur decizia daca pentru tine e rentabila chiria sau e momentul sa iti cumperi un imobil doar al tau, pentru care vei plati o rata lunara la banca. 

Iar daca inca te mai gandesti, afla ca din ianuarie 2019 regulile de creditare se vor schimba la toate bancile, conform ultimului comunicat BNR, iar suma maxima la care te vei incadra se va injumatati. Vezi detalii.

Daca vrei sa iei un credit, acum e momentul, iar serviciile gratuite ale unui broker te ajuta sa gasesti cea mai buna solutie de finantare.

Fă o simulare a ratei lunare, află suma maximă la care te încadrezi, care sunt condițiile de creditare și solicită o ofertă personalizată de la top 10 bănci din România:

https://compariimobiliare.ro/credit-imobiliar