Condiţiile de accesare a programului guvernamental “Prima Casă” ar putea fi modificate în viitor, la recomandarea Băncii Naţionale a României (BNR), pentru o mai bună definire a categoriilor sociale vizate.

Potrivit Raportului asupra stabilității financiare, prezentat recent de BNR, programul "Prima Casă" s-a îndepărtat de la scopul său de program social, în condițiile în care perioada de restrângere a accesului la finanțare ca urmare a crizei economice s-a încheiat și costurile de finanțare sunt în prezent la niveluri suportabile la creditele ipotecare standard ale băncilor, creditele "Prima Casă" sunt acordate și persoanelor cu venit ridicat (circa 35% dintre debitori au salarii nete de peste 4.000 de lei) și debitorii cu venituri mai reduse tind să fie supra-îndatorați. În plus, programul nu prevede limite privind valoarea maximă a locuinței achiziționate sau obligativitatea ca imobilul să fie locuință permanentă.

Volumul de credite "Prima Casă" se menține majoritar, atât la nivelul de stoc, cumulând 62,5% din creditul ipotecar (septembrie 2017), dar și ca pondere în volumul de credit nou acordat în prima parte a anului în curs (circa 65%).

Amintim că Memorandumul pentru Strategia programului “Prima Casă” până în 2021, adoptat de Guvern la finele anului trecut, prevede garanţii totale de 10 miliarde de lei, dar şi revizuirea strategiei la doi ani de la adoptarea acesteia.

în 2017 programul “Prima Casă” a avut un plafon de 2,5 miliarde de lei, față de 2,94 miliarde de lei în 2016. În 2018, suma va scădea la 2 miliarde de lei, nivel care se va menține și în perioada 2019-2020. În anul 2021, programul va avea alocată suma de 1,5 miliarde de lei.

Cluj-Napoca este cel mai scump oraş imobiliar din România, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 6% în ultimele trei luni, iar preţul mediu pentru metrul pătrat util este de 1.410 euro, cu 16,6% mai mare decât în perioada similară din 2016. 

 

Oferta liderului online în imobiliare din Cluj, portalul compariimobiliare.ro, include 12.711 apartamente de vânazare, 2.747 de case şi 467 de garsoniere.