Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, ca noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri, pe baza grilei notariale, prevăzut în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, să fie aplicat de la 1 ianuarie 2025, eliminând prevederile introduse în Senat care presupuneau majorarea cu 50% a impozitelor locale.

La propunerea PSD şi PNL, membrii comisiei au eliminat toate textele adoptate anterior de Senat de majorare cu 50% a impozitelor locale, rămânând forma iniţială a Ordonanţei care prevede că impozitul locuinţelor se calculează pe baza valorii acestora din grila notarială. În plus, deputaţii din comisie au adoptat un amendament potrivit căruia aceste prevederi referitoare la impozitele pe clădiri să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025, în loc de 2023.

Senatul a adoptat în 12 octombrie, în calitate de primă Cameră sesizată, OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, modificând prevederile privind calculul impozitului pe clădiri astfel încât grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%.

Ordonanţa urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.