Un oraș din Ardeal a lansant un proiect pilot pentru românii care intenţionează să se întoarcă acasă din străinătate, iar un altul pentru tinerele familii. 

Cartierul Diasporei din Oradea

Cartierul Diasporei va fi construit într-una dintre cele mai frumoase zone ale orașului Oradea, pe Dealul Viilor, pe o suprafață de 7.000 metri pătraţi, parcelată pentru circa 10 -12 case.

Primăria orădeană are deja şi un regulament pentru scoaterea la concesiune a parcelelor, la preţuri sub cele ale pieţei, doar pentru românii care demonstrează că au locuit şi au lucrat în străinătate cel puţin 5 ani. Licitaţiile ar urma să aibă loc în luna ianuarie a anului viitor, iar solicitanţii vor trebui să îşi asume nişte obligaţii.

Autoritățile din Oradea speră ca proiectul pilot să fie implementat și în alte localități din județ.

Cartierul Tinerilor din Cluj

Cartierul Borhanci, supercartierul pentru tineri din Cluj-Napoca va fi construit pe o suprafaţă de 70 de hectare. Terenurile care vor fi concesionate pentru case vor avea între 300 şi 500 mp, însă vor exista şi locuinţe sociale. În prezent, municipalitatea are în plan modernizarea şi lărgirea străzii Borhanciului, însă pentru acest lucru are nevoie de o bucată de teren aflată în proprietarea statului. Până la rezolvarea situaţiei, construcţiile imobiliare pe Borhanci şi Bună Ziua vor fi limitate printr-o hotărâre de Consiliu Local. Cu o singură excepţie: doar construcțiile de sub 20 de apartamente vor fi autorizate.

Oferta portalului Compariimobiliare.ro include peste 100 de terenuri de vânzare în Oradea și peste 1.100 în Cluj-Napoca.