Condițiile de creditare s-au schimbat radical începând de marţi, 1 ianuarie 2019. Noul regulament al BNR a modificat şi a completat Regulamentul BNR nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare, după cum a decis instituţia la data de 17 octombrie 2018.

Gradul de îndatorare a fost limitat

Pentru creditele de consum şi ipotecare, gradul de îndatorare este stabilit, din 1 ianuarie 2019, la cel mult 40% din venitul net pentru cele în lei şi 20% pentru cele în valută, atât pentru cele accesate de la bănci, cât şi pentru cele de la IFN-uri.

Excepţie face achiziţionarea primei locuinţe, care va avea o rată maximă de îndatorare cu 5 puncte procentuale mai ridicată, respectiv 45% şi 25%. Anterior, gradul de îndatorare nu era limitat. Media pieţei era de 55-60%, dar putea ajunge şi la 80%.

Altă excepţie de la noile limite de îndatorare vor fi aplicate pentru: creditele de consum şi imobiliare nou-acordate în fiecare trimestru în limita a maximum 15% din volumul creditelor de consum, respectiv imobiliare acordate de bănci şi IFN-uri, în trimestrul anterior. Această excepţie nu se aplică în cazul creditelor a căror valoare depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 250.000 de euro. Altă excepţie sunt refinanţările ce presupun acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e). Mai multe detalii AICI! 

 „Taxa pe lăcomie”, aplicată din 2019

Începând cu 2019, băncile vor avea de achitat o taxă pentru activele financiare, dacă media trimestrială a ROBOR la 3 luni şi la 6 luni depăşeşte 2%. Taxa creşte cu câte 0,1 puncte procentuale, la fiecare pas de 0,5 puncte procentuale, până la ROBOR de 4%. Noua taxă va fi calculată şi plătită trimestrial, în funcţie de valoarea activelor financiare ale unei bănci de la finele fiecărui trimestru, şi va putea fi dedusă.

Clujul imobiliar la început de 2019

Experţii liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, vă prezintă preţurile apartamentelor de vânzare la început de ianuarie 2019 în Cluj-Napoca şi împrejurimi (Gilău, Floreşti, Baciu, Someşeni, Apahida, etc.), pe cartiere, dar şi zonele preferate de cei aflaţi în căutatea unei noi locuinţe.

Căutări după numărul de camere:

2 camere - 47%

3 camere - 32%

1 cameră - 12%

4 camere - 8%

Cele mai căutate zone:

Gheorgheni - 14%

Mănăştur - 13%

Mărăşti - 11%

Central - 8%

Zorilor - 6%

Bună Ziua - 5%

Grigorescu - 5%

Floreşti - 4%

Europa - 3%

Andrei Mureşanu - 3%

Oferta Compariimobiliare.ro include peste 10.400 de aparamente de vânzare în Cluj-Napoca şi împrejurimi.