Programul “Prima Casă 2018” demarează din a doua jumătate a lunii februarie şi va veni cu elemente de noutate, conform lui Alexandru Petrescu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Programul va demara din a doua jumătate a lunii februarie. Deja am făcut, zilele trecute, alocarea celor două miliarde de lei către toate băncile partenere. Ca un element de noutate, urmează să facem o alocare intermediară la jumătatea anului. Deci, nu în totalitate cele două miliarde de lei au fost alocate către cele 30 de bănci. Au fost puţin peste trei sferturi, urmând ca în funcţie de performanţa lor, primele trei bănci care trec de pragul de 80% epuizare a fondului să primească ca şi recunoaştere de buni performeri şi restul alocării care ne-a rămas în sold, urmând ca la sfârşitul anului, noiembrie-decembrie 2018, să analizăm nivelul de performanţă, să luăm din alocările băncilor care nu au performat aşa cum sperau ele sau credeam noi că vor performa şi să le dăm în continuare tot performărilor. Scopul este ca ultima zi din anul 2018 să ne prindă cu zero lei din ceea ce înseamnă cele două miliarde de lei alocate", a explicat Petrescu, citat de mediafax.ro.

Mai multe detalii despre modificările aduse programului “Prima Casă”, experţii compariimobiliare.ro, liderul în imobiliare online din Cluj, au scris în cadrul unui articol ce poate fi consultat AICI.

De asemenea, directorul FNGCIMM a mai precizat că programul "Prima Casă" se află într-o strategie de reducere a alocării, pentru că a fost lansat cu scopul deblocării creditelor pentru sistemul imobiliar.

"Programul este într-o strategie de reducere a alocării, pentru că a fost lansat într-un moment în care exista un blocaj din perspectiva creditării bancare pentru achiziţia de imobiliare. Nu se acordau credite pentru achiziţia de apartamente sau case, iar programul a venit în întâmpinarea băncilor, să le încurajeze să crediteze. În 2018 există o activitate efervescentă de creditare, în agenţiile bancare puteţi vedea că există pachete de creditare în afara programului Prima Casă, cu termeni şi condiţii oarecum similare. Era evidentă o plus-valoare prin programul Prima Casă, că doar 5% din avans era necesar. La nivelul datelor pe care le avem, oamenii preferă să plătească şi mai mult de 5%, avem o medie a avansului de circa 7-8%. Chiar dacă pot 5%, preferă să plătească şi mai mult pentru a avea rate mai mici", a mai spus Petrescu.

Plafonul alocat al garanțiilor care pot fi emise pentru anul 2018 în cadrul programului “Prima Casăînsumează 2 miliarde de lei.

De la lansarea programului, în 2009, până în noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garanții și promisiuni de garantare, în valoare de 20,7 miliarde de lei. În 2017, până la sfârșitul lunii noiembrie, au fost acordate 23.437 garanții, de 2,04 miliarde, precum și 8.910 promisiuni de garantare, de 1 miliard de lei.

Oferta compariimobiliare.ro include 11.125 de apartamente de vânzare în Cluj-Napoca, 239 de gasrsoniere şi 2.353 de case şi vile