Banca Națională a României (BNR) a revizuit regulile privind calcularea dobânzilor ROBOR și ROBID, scopul fiind armonizarea procedurii cu regulile europene și schimbarea unor elemente tehnice. Noile reguli vor fi aplicate începând cu data de 11 noiembrie 2019.
Conform BNR, în cadrul acestui demers s-au avut în vedere următoarele:
- armonizarea regulilor, urmărindu-se evoluția cadrului juridic existent la nivel european, cu cele mai bune practici în domeniu, în sensul actualizării terminologiei utilizate în special în ceea ce privește entităţile implicate pentru determinarea şi furnizarea ratelor de referință ROBID şi ROBOR;
- revizuirea unor elemente de natură tehnică ale cadrului operațional al procesului de fixing, în principal: îngustarea ecartului între ratele dobânzilor bid şi ask cotate de către participanţi; extinderea intervalului orar asociat obligaţiei de cotare; majorarea valorii maxime a tranzacţiilor asociate cotaţiilor ferme furnizate de către participanţi; eliminarea calculării şi publicării ratelor de referinţă pentru scadenţa de 9 luni.
Potrivit noilor reguli, diferenţa dintre ratele cererii şi ratele ofertei pentru un anumit depozit la termen, cotat de fiecare bancă nu va putea depăşi 0,30 puncte procentuale pentru depozitele overnight, pe o zi, o săptămână sau o lună, 0,35 puncte procentuale pentru dobânzile la 3 luni, față de 050% în prezent și 0,40 puncte procentuale pentru depozitele la 6 și 12 luni, față de 0,75 puncte procentuale cât este în present.
Astfel, ca urmare a acestor reduceri dintre cerere şi ofertă, ratele creditelor vechi ale căror dobânzi se calculează în funcţie de ROBOR la trei luni, se vor ieftini cu circa 20 puncte de bază, iar cele cu dobânda legată de ROBOR la 6 luni cu circa 30 de puncte de bază. Noile reguli pot fi văzute AICI.
“În esență, modificările adoptate sunt de natură să contribuie la stimularea suplimentară a activităţii pieţei monetare interbancare, la îmbunătăţirea mecanismului de formare a preţurilor, precum și la o mai bună reprezentativitate a ratelor de referință ROBID și ROBOR stabilite, prin creșterea capacității acestora de a reflecta realitatea pieței monetare interbancare românești pe care intenționează să o măsoare. Ratele de referință ROBID și ROBOR continuă sa fie calculate, ca și pană acum, în baza cotațiilor ferme furnizate de către instituțiile de credit participante”, se arată în comunicatul BNR.
Stagnare pentru ROBOR la 3 şi 6 luni
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat, în 20 septembrie 2019, la 3,06%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 3,14%.
IRCC a adus dobânda la creditele în lei la nivelul de acum un an
Înlocuirea ROBOR cu IRCC (indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor) a adus dobânda la creditele în lei la nivelul de acum un an. Conform economica.ro, dobânda medie a scăzut cu 0,6 puncte în trei luni. Valoarea noului indice, pentru primul trimestru din 2019, a fost de 2,63%. Următorul indicator IRCC este aşteptat pentru finele lunii septembrie.
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: