În acest an, România a depășit celelalte cinci mari economii din Europa Centrală și de Est (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia) în ceea ce privește investițiile imobiliare. Această performanță notabilă survine într-un context de scădere a activității pe piața regională, unde volumul tranzacțiilor a ajuns la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimii zece ani.
Volumul de active imobiliare comerciale tranzacționat în primele șase luni din 2024 a atins 419 milioane de euro, mai mult decât dublu față de 167 milioane de euro în aceeași perioadă din 2023. Deși contextul rămâne dificil din cauza costului riscului, perspectivele pentru 2024 sunt bune, cu posibile reduceri de dobânzi și semne că piața a atins minimele de activitate și prețuri în Occident, spun experții.
Sectorul rezidențial
Un capitol important al pieței imobiliare, sectorul rezidențial, se află într-o situație delicată, având în vedere creșterea apetitului de cumpărare și scăderea ofertei. Pe de o parte, intențiile de cumpărare sunt aproape de maxime istorice, potrivit sondajelor Eurostat, în timp ce majorarea puterii de cumpărare și scăderea dobânzilor ar trebui să stimuleze cererea. Pe de altă parte, experții Colliers atrag atenția că autorizațiile și livrările au înregistrat o scădere semnificativă în prima parte a anului, ceea ce creează premisele pentru o creștere accelerată a prețurilor locuințelor pe termen mediu.
Piața office
Pe piața office, cererea nouă a fost moderată în primul semestru al acestui an, iar livrările au fost inexistente. Aproximativ 160.000 de metri pătrați de spații de birouri moderne au fost închiriate în București în primele șase luni ale anului, în ușoară scădere comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Totuși, cererea nouă a atins circa 64.000 de metri pătrați, în creștere cu 7% față de 2023, dar rămâne sub nivelurile de vârf din trecut.
Sectorul IT&C rămâne dominant, însă cererea este acum mai diversificată, incluzând și alte sectoare. De asemenea, consultanții Colliers observă un decalaj tot mai mare între clădirile de top și cele vechi. Un alt aspect demn de menționat ar fi că livrările încep să accelereze începând cu 2026, dar chiar și așa, piața nu va reveni prea curând la valori de 200,00 metri pătrați pe an prea curând.
Sectorul de retail
Sectorul de retail continuă să fie atractiv datorită intensității tranzacțiilor, introducerii de noi branduri și reapariției proiectelor majore după 2026. Consultanții de la Colliers estimează că suprafața totală de spații comerciale moderne va depăși 5 milioane de metri pătrați în perioada 2026-2027, în creștere față de stocul actual de 4,6 milioane de metri pătrați.
Așteptările moderate de la începutul anului 2024 au fost depășite, retailerii mass-market și cei de tip discount reluând expansiunea rapidă. Salariile cresc anual cu aproximativ 14-15%, comparativ cu o inflație de 5%, ceea ce oferă perspective favorabile pentru consum pe termen mediu.
Piața terenurilor
Pe piața terenurilor, 2024 se dovedește a fi un an foarte bun pentru achiziții strategice, în zonele unde investitorii sunt deja prezenți. Deși numărul tranzacțiilor nou-începute este în scădere, cele demarate anterior se închid în număr mare, inclusiv tranzacții semnificative, ceea ce sugerează că 2024 va fi un an bun când se vat rage linie la final. Altfel, proprietarii nu sunt prea dispuși să ofere oportunități cumpărătorilor, având încredere în perspectivele pieței post-2025, susținute de consolidările din jurul proiectelor mari, oferta generoasă de terenuri pentru proiecte mixte și interesul ridicat din partea clienților rezidențiali și de retail.
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: