Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, normele fiind publicate luni în Monitorul Oficial, informează Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Acest program guvernamental vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-şi îmbunătăţească standardul de viaţă în domeniul locativ:

  • orice cetăţean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii şi persoanele de peste 65 ani);
  • prima de stat rămâne la acelaşi nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;
  • justificarea doar a primei de stat şi a dobânzii aferente va fi obligatorie.

“Românii care vor să beneficieze şi de o primă de la stat de 250 de euro pe an în timp ce economisesc bani pentru locuinţă vor putea accesa din nou programul guvernamental Bauspar, prin băncile pentru locuinţe BCR şi Raiffeisen. Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul Bauspar economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili”, scrie adevarul.ro.

Prevederile noii legi nu se aplică retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor putea fi în vigoare, în conformitate cu noua lege, după ce Banca Naţională a României va aproba noile caracteristici. Pentru contractele vechi, aflate în derulare, băncile pentru locuinţe vor trebuie să trateze primele de la stat pe baza vechii legislaţii.

Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit "cadrul de lucru'' instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite în domeniul locativ cu dobânzi fixe.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul BAUSPAR economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.

Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că statul oferă o primă pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă.

Clujul imobiliar, la început de martie 2019

Experţii liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, vă prezintă preţurile apartamentelor de vânzare, pe cartiere, valabile la început de martie 2019, dar şi cartierele preferate de clujeni pentru achiziţia de noi locuinţe.

Căutări după numărul de camere:

2 camere - 47%

3 camere - 32%

1 cameră - 11%

4 camere - 9%

Cele mai căutate zone:

Gheorgheni - 14%

Mănăştur - 14%

Mărăşti - 12%

Central - 7%

Zorilor - 7%

Bună Ziua - 5%

Grigorescu - 5%

Floreşti - 4%

Iris - 3%

Europa - 3%

Oferta Compariimobiliare.ro include peste 3.000 de case, 16.000 de apartamnte şi 600 de garsoniere de vânzare în Cluj-Napoca şi în împrejurimi.