Propunerea Guvernului ce prevedea acordarea de credite Prima Casă cu avans zero familiilor tinere cu venituri mici nu a fost acceptată de Ministerul Finanţelor Publice. 

 

  FOTO: finante.ro

 

Ministrul Anca Dragu a anunţat, joi, că se va păstra avansul de 5% pentru programul Prima Casă, iar vechimea locuinţelor va fi un element important în acordarea creditelor. Băncile ar putea să majoreze dobânzile în cazul locuinţelor vechi.

„Vom păstra acest avans, fiindcă altfel se va crea o presiune pe bănci, dar şi pe cei care doresc să obţină un astfel de credit. În ceea ce priveşte vechimea locuinţelor, am considerat că limita de 5 ani va stimula construcţia de locuinţe noi. Însă putem discuta despre această limită. Avem nevoie de mai multe locuinţe şi o simplă tranzacţionare a celor existente nu va rezolva problema. Este posibil ca băncile să practice dobânzi mai mari în cazul creditelor prin Prima Casă pentru locuinţele mai vechi", a declarat ministrul Finanţelor, citat de Mediafax.ro.

Aproximativ 200.000 de români şi-au cumpărat locuinţe prin "Prima casă", de la începutul programului în 2009 şi până la finalul lunii iulie 2016, valoarea totală a garanţiilor acordate de stat cumulând 16,7 miliarde de lei.

În 2016, fondurile alocate acestui program se ridică la suma de 2,69 miliarde lei. Această sumă ar permite aprobarea a aproape 30.000 de cereri.

Piaţa imobiliară din Cluj în noiembrie 2016

Preţul mediu pe metru pătrat, în ultima lună de toamnă, la apartamentele de vânzare din Cluj a fost de 1,201 euro, în creștere cu 12 euro/mp față de luna anterioară și cu 85 euro/mp față de luna octombrie 2015.

 

Top 5 cartiere din Cluj-Napoca:

  1. Centru – 1,384 euro/mp
  2. Andrei Mureșanu – 1,333 euro/mp
  3. Mărăști – 1,292 euro/mp
  4. Zorilor – 1,287 euro/mp
  5. Europa – 1,251 euro/mp

 

Intră acum pe www.compariimobiliare.ro pentru a vedea întreaga ofertă de imobiliare din Cluj.