Primul semestru din 2023 s-a încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de 168 milioane de euro în România, aproape la jumătate comparativ cu nivelul anului trecut, potrivit unui raport al unei companii de consultanță. 

”Primul semestru din 2023 s-a încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de 168 milioane de euro în România, aproape la jumătate comparativ cu nivelul anului trecut, tranzacţiile în segmentul industrial şi logistic reprezentând aproximativ 36% din total, iar cele din segmentul birourilor circa 31%”, potrivit raportului.

Cea mai mare tranzacţie a anului a fost tranzacţia de tip sale-and-leaseback (vânzare şi reînchiriere) a depozitelor FM Logistic, un operator 3PL, cu un portofoliu de aproximativ 100.000 de metri pătraţi în mai multe oraşe, cumpărat de către CTP, liderul pieţei locale de spaţii industriale şi logistice. Valoarea nu a fost făcută publică, însă a fost estimată în jurul nivelului de 60 de milioane de euro.

Într-un oarecare contrast cu alte sectoare, încheierea de tranzacţii cu spaţii industriale este îngreunată preponderent de lipsa activelor disponibile la vânzare, în condiţiile în care majoritatea dezvoltatorilor tind să fie proprietari pe termen lung. În ceea ce priveşte nivelul tranzacţiilor, numai această tranzacţie din categoria industrială a reprezentat aproximativ 36% din volumul total înregistrat în primul semestru. Birourile au rămas, de asemenea, o clasă importantă de active, atrăgând tranzacţii care reprezintă 31% din volumul total în prima jumătate a lui 2023, în timp ce retailul a generat aproximativ 23% din rulaj, iar hotelurile - aproape 11%.

Creşterea constantă a chiriilor, influenţată în principal de rata inflaţiei, dar, în cazul spaţiilor industriale, şi de tranziţia către o piaţă a proprietarilor, a contribuit într-o anumită măsură la limitarea presiunilor de creştere a randamentelor.

În continuare, mai multe tranzacţii mari se află în diverse stadii şi ar putea fi încheiate în a doua parte a anului, ceea ce ar duce volumul total al anului la 500-600 de milioane de euro, aproximativ jumătate din cele 1,2 miliarde de euro înregistrate anul trecut.