Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, a informat Administraţia Prezidenţială.

Vă prezentăm măsurile care privesc sectorul imobiliar: 

  • Angajații din construcții vor plăti CASS. Măsura are în vedere angajamentele asumate de Guvern în cadrul PNRR care vizează reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală, potrivit Ministerului Finanțelor.  
  • TVA va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.
  • TVA crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice. (*Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii)
  • Impozit 2% la bănci pe veniturile din dobânzi, taxe şi comisioane ale băncilor. Dacă varianta Guvernului arăta că se introduce un impozit de 1% pe cifra de afaceri, un amendament depus cu puţin timp înainte de vot propune un procent de 2% pentru 2 ani (2024-2025), iar apoi de 1% începând din 2026. Din aceste venituri se scad diferenţele nefavorabile de curs valutar, diferenţa din deprecierea valorii titlurilor de stat, provizioanele pentru creditele neperformante. Impactul bugetarul estimat este cuprins între 400 mil. lei şi 2 mld. lei.

Ce se întâmplă cu salariile din construcții

Guvernul și sindicatele au convenit ca salariul minim brut în construcții să crească la 4.582 lei. Această măsură a fost luată după ce Executivul a decis reintroducerea contribuțiilor la sănătate (CASS). Practic, Guvernul mărește artificial salariul brut pentru ca angajații să primească același salariu net de la 1 noiembrie, când vor dispărea facilitățile fiscale.

„În consultările cu partenerii sociali s-a convenit ca începând cu drepturile aferente lunii noiembrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor se stabilește la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal. Guvernul va aproba, în acest sens, o ordonanță de urgență”, arată un comunicat al Executivului.

În prezent, salariul minim brut în construcții este de 4.000 lei, dar nu se plătesc contribuții de sănătate, așa că salariul net încasat de angajat este de 3.150 lei.