Majoritatea investitorilor şi dezvoltatorilor imobiliari din România au planuri să îşi extindă portofoliul local în următorii trei ani, în ciuda presiunilor care survin din surse diverse precum inflaţia, creşterea costurilor aferente finanţării, situaţia geopolitică şi majorarea costurilor de construcţie, reiese din datele unei companii de consultanţă imobiliară.
Astfel, în ciuda provocărilor existente, o majoritate clară a investitorilor (71%) caută să îşi extindă portofoliile, în vreme ce restul de 29% îşi propun să îşi menţină portofoliile actuale în următorii trei ani. Mai mult, niciun respondent nu a indicat aşteptări de reducere a activităţii sale.
Conform raportului citat, anul 2022 va înregistra cel probabil un volum al tranzacţiilor record, de peste 1,2 miliarde de euro, în ciuda faptului că, într-un context extrem de volatil, o serie de investitori au decis să adopte o atitudine mai prudentă, în timp ce 2023 va fi influenţat de evoluţia inflaţiei şi a costurilor de finanţare care, odată intrate pe o traiectorie descendentă, vor readuce apetitul pentru investiţii imobiliare la cote înalte.
La întrebarea privind evoluţia cererii, cei mai mulţi investitori preconizează pe termen mediu un nivel stabil pentru toate tipurile de spaţii. Pe de altă parte, 30% dintre companiile intervievate au indicat o scădere a cererii de ocupare în piaţa de birouri, în timp ce aşteptările sunt mai optimiste când vine vorba de spaţiile industriale şi de retail.
Primii cinci factori care pot influenţa (în mod pozitiv sau negativ) evoluţia cererii sunt inflaţia, situaţia geopolitică, creşterea comerţului electronic, apariţia de noi companii pe piaţă şi ridicarea restricţiilor legate de pandemie. Investitorii mai sunt îngrijoraţi de deteriorarea activităţii economice/recesiune şi, de asemenea, de situaţia neclară a revenirii angajaţilor în birouri.
Pieţele de capital (inclusiv obligaţiunile) rămân o sursă minoră de finanţare pentru piaţa imobiliară locală, astfel încât investitorii şi dezvoltatorii se bazează în principal pe fondurile proprii, pe împrumuturile intragrup şi pe finanţarea bancară. Astfel, creşterea dobanzilor bancare are un impact direct asupra a aproape 70% dintre respondenţi.
Majoritatea investitorilor cred că valorile portofoliilor lor vor rămâne neschimbate în următoarele 12 luni. Segmentat, pe categorii de active, 30% dintre respondenţi estimează o creştere a valorii proprietăţilor de retail, în timp ce 23% dintre aceştia indică o apreciere a proiectelor industriale şi de birouri.
Referindu-se la condiţiile generale de piaţă din România, cele mai apreciate aspecte sunt legate de calitatea infrastructurii IT, forţa de munca si nivelul taxelor. La polul opus se află calitatea infrastructurii de transport, urmată de birocraţie.
Investitorii sunt pozitivi în ceea ce priveşte economia românească şi evoluţia ei pe termen scurt, 45% dintre participanţi aşteptându-se la o creştere a PIB-ului, 38% la o stagnare şi 17% la o scădere.
Află prețul pe metru pătrat din orice județ din țară cu "Pret Imobil":
https://compariimobiliare.ro/pret-imobil
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: