Guvernul și-a asumat răspunderea, marți, în Parlament pe proiectul de lege privind noile taxe și impozite și măsurile din sectorul bugetar. După asumare, senatorii și deputații pot depune moțiune de cenzură. Dacă aceasta nu trece, legea se consideră adoptată. 

Vă prezentăm măsurile care privesc sectorul imobiliar: 

  • Angajații din construcții vor plăti CASS. Măsura are în vedere angajamentele asumate de Guvern în cadrul PNRR care vizează reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală, potrivit Ministerului Finanțelor.  Impact bugetar între 500.000 lei – 1 mld. lei
  • Va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.
  • TVA crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice. (*Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii)
  • Impozit 2% la bănci pe veniturile din dobânzi, taxe şi comisioane ale băncilor. Dacă varianta Guvernului arăta că se introduce un impozit de 1% pe cifra de afaceri, un amendament depus cu puţin timp înainte de vot propune un procent de 2% pentru 2 ani (2024-2025), iar apoi de 1% începând din 2026. Din aceste venituri se scad diferenţele nefavorabile de curs valutar, diferenţa din deprecierea valorii titlurilor de stat, provizioanele pentru creditele neperformante. Impactul bugetarul estimat este cuprins între 400 mil. lei şi 2 mld. lei.

Ce impact vor avea măsurile în 2023 şi 2024

  • Impact bugetar măsuri în 2023 – zeroM
  • Reducerea cheltuielilor în 2023 – 631 mil. lei
  • Impact bugetar măsuri 2024 – 16 mld. lei
  • Reducerea cheltuielilor în 2024 – 3 mld. lei
  • Impact bugetar 2025 – 20 mld. lei

CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL FINAL AL MĂSURILOR FINALE ASUMATE DE GUVERN