Berlinul, asemeni Clujului, are chirii exorbitante. În capitala Transilvaniei, acestea cresc în special spre final de vară, cu câteva luni înainte de începerea noului an universitar, iar preţurile se majorirează şi cu 30-40%, în special după anul pandemic 2020, când facultăţile au intrat în on-line, iar tinerii au rămas în oraşele lor de proveninenţă. 

Coaliţia tripartită a executivului din land-ul Berlin, compusă din reprezentanţi ai Partidului Social-Democrat, ai Partidului Ecologist şi ai Partidului Stîngii, a decis în cele din urmă, plafonarea chiriilor. Această reglementare, care a intrat în vigoare anul trecut, prevedea îngheţarea chiriilor la același nivel pe o perioadă de 5 ani. Plafonarea cuprinde toate locuinţele închiriate care au fost construite înaintea anului 2014.

 

În vară însă, această plafonare a fost anulată de o decizie a Tribunalului Constituţional. În decizia justiţiei se spune că reglementarea unilaterală a land-ului contravine prevederilor constituţionale în care se spune că astfel de măsuri pot fi luate doar la nivel federal. Cu alte cuvinte, o plafonare a chiriilor poate fi impusă doar în urma votului în Bundestag, în parlamentul federal, devenind lege la nivel naţional.

Referendum local

Dumunică, berlinezii au votat în favoarea naționalizării la un referendum local. Potrivit rezultatelor oficiale 56,4% dintre alegători s-au pronunțat în favoarea inițiativei cetățenești, în timp ce 39% au votat împotrivă, restul voturilor fiind anulate, anunță G4Media.

Ce ar însemna o expropriere?

 

Măsura ar putea însemna transferul a aproximativ 226.000 de apartamente pe mâini publice, inclusiv cele ale gigantului imobiliar Deutsche Wohnen SE, principala țintă a referendumului, care deține peste 100.000 de unități în Berlin. Companiile vor fi compensate pentru aceste proprietăți la o rată „mult sub valoarea de piață”.

Rezultatul referendumului nu va fi obligatoriu, dar susținătorii speră să forțeze administrația orașului să răspundă chiriilor în creștere, nivelul acestora crescând cu 85% între 2007 și 2019.

Votul local, care se aplică companiilor imobiliare care dețin mai mult de 3.000 de apartamente de închiriat, subliniază diviziunea crescândă dintre persoanele care se simt excluse din piața chiriilor din ce în ce mai scumpă și cei care doresc să mențină Berlinul ca un hub care atrage companii, investiții în capital și locuințe. Susținătorii susțin că guvernul este mai potrivit pentru a limita creșterea costurilor locuințelor. 

Oferta Compariimobiliare.ro include apartamente, case şi terenuri de vânzare în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Contanţa şi alte oraşe mai mici.