Asociaţia Municipiilor din România, condusă de Emil Boc, i-a cerut lui Nicolae Ciucă amânarea intrării în vigoare a noului mod de calcul al impozitului pe clădiri, care trebuia aplicat de la 1 ianuarie 2023, iar premierul a fost de acord.
Majorarea impozitelor pe apartamente şi case va fi amânată cu un an, după ce Asociația condusă de primarul Clujului, Emil Boc, a cerut „menținerea pentru anul 2023 a sistemului actual de impozitare a clădirilor și trenurilor cu adiționarea cotelor de impozitare”: „Era imposibil de pus în practică această nouă modalitate de calcul a impozitelor pe apartamente şi clădiri, pentru că nu există o bază de date care să stabilească valoarea de piaţă a apartamentelor, aşa cum şi-a asumat Guvernul modificarea acestor impozite în PNRR”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu la Antena 3.
Cum ar fi fost calculată din 2023 creșterea impozitul pe locuințe:
“Valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România”, scria în ordonanța dată de Guvern.
De asemenea, s-ar fi stabilit modificarea limitelor minime ale cotelor de impozitare. Concret, la clădiri rezidențiale, cota va fi de minimum 0,1%, iar la clădirile nerezidențiale, cota va fi de minimum 0,5% asupra valorii clădirii. Suplimentar, autoritatea deliberativă a administrației publice locale, la propunerea autorității executive, poate majora impozitele și taxele locale, în funcție de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, urbanistice, precum și de necesitățile bugetare locale, cu excepția taxelor de timbru.
De exemplu, în Cluj-Napoca, taxele vor creşte chiar şi de trei ori. Pentru o casă de 300 de metri pătraţi, de exemplu, impozitul va creşte de la 950 de lei la peste 3.300 de lei.
Cea mai importantă schimbare ce ar fi apărut în acest sens era eliminarea din Codul fiscal a noțiunii de clădire cu destinație mixtă, impozitul pentru clădirile cu dublă destinație - rezidențială și nerezidențială - urmând să se stabilească în funcție de destinația majoritară.
Modificările aduse Codului Fiscal ar fi vizat şi situaţiile privind vânzarea unui teren sau a unei clădiri, caz în care contribuabilii ar fi datorat un impozit care se calcula la valoarea tranzacţiei prin aplicarea următoarelor cote: 3% pentru construcţiile de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deţinute o perioadă de până la 3 ani inclusiv; 1% pentru imobilele deţinute o perioadă mai mare de 3 ani.
Află prețul pe metru pătrat din orice județ din țară cu "Pret Imobil":
https://compariimobiliare.ro/pret-imobil
Oferta Compariimobiliare.ro include apartamente, case şi terenuri de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi.
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: