Senatul a reexaminat, pe 26 aprilie, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, adoptând un amendament potrivit căruia zona verde cu acces public este de minimum 30% din suprafaţa intravilanului extins, faţă de 10% în forma iniţială a legii trimisă la promulgare.
Iniţiat în legislatura trecută de un grup de parlamentari USR şi PSD, proiectul de act normativ vizează asigurarea calităţii factorilor de mediu şi diminuarea impactului schimbărilor climatice.
După ce a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, în octombrie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a trimis, pe 19 noiembrie 2020, actul normativ spre reexaminare Parlamentului.
În cererea de reexaminare se precizează că unele dintre soluţiile legislative trebuie reanalizate de Parlament, astfel încât „să fie înlăturate o serie de necorelări, deficienţe sau insuficienţe de redactare ce afectează claritatea, previzibilitatea şi accesibilitatea normei juridice”.
Senatul şi-a însuşit, la reexaminare, un amendament adoptat de Comisia de administraţie, în concordanţă cu observaţiile din cererea de reexaminare.
„Transformarea zonelor cu altă destinaţie din intravilanul existent sau prin extinderea intravilanului în zone funcţionale rezidenţiale, comerciale, industriale sau mixte, în scopul executării de lucrări de construcţii, se poate realiza doar în baza unei documentaţii de urbanism, cu obligaţia asigurării unei suprafeţe amenajate cu spaţii verzi cu acces public, de minim 30% din suprafaţa terenului a cărui destinaţie s-a modificat astfel”, se arată în amendamentul adoptat.
Printr-un alt amendament adus proiectului de lege, în urma reexaminării, este constituită o nouă anexă a actului normativ, în care sunt incluşi indicatorii specifici pentru categoriile de spaţii verzi. Propunerea legislativă va fi reexaminată de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Parcul retrocedat din Gheorgheni NU se va umple de blocuri
Un spațiu verde din cartierul Gheorgheni, evaluat la 2 milioane de euro, a fost scos la vânzare recent. Proprietarul a reușit să obțină terenul printr-o retrocedare, iar în timpul procesului cei de la primărie nu i-au oferit o alternativă sau un teren în altă parte. Oamenii din zonă se tem că în locul spațiului verde vor apărea blocuri. Reprezentanții primăriei spun că în acest acest loc nu se va putea construi pentru că, în planul urbanistic zonal, locul apare ca spațiu verde. Acum există și legea care sustine acest lucru.
Legea spațiilor verzi urmează să treacă și de votul din Camera Deputaților iar apoi să fie promulgată.
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: