Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, consideră că perioada dobânzilor mici a trecut şi nu va mai reveni, acestea urmând să fie relativ normale, precizând că ROBOR-ul “a sărit calul” şi s-a dus cam mult dincolo de ceea ce a întreprins BNR cu rata de politică monetară.
"Suntem în empatie totală, nu este deloc uşor să plăteşti sume mai mari, dar mesajul nostru pe care îl dăm de un an şi ceva este că perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine. Nu are niciun rost ca noi, ca şi dumneavoastră, să mai vindem iluzii. Acestea vor fi dobânzile relativ normale, cu menţiunea că ROBOR-ul a cam sărit calul, s-a dus cam mult dincolo de ceea ce am întreprins noi cu rata de politică monetară. Alte măsuri sunt în discuţie şi există pentru cei care au dificultăţi şi această amânare a creditelor pentru cei care au o situaţie specială şi centrul de negociere a diferendelor cu băncile, care funcţionează foarte bine, şi legea dării în plată, sunt foarte multe posibilităţi de a negocia situaţiile deosebite pentru cei care nu pot să plătească”, a declarat Isărescu.
Timișoara a devenit astfel a doua cea mai mare piață rezidențială regională din România
Peste 85.000 de case și apartamente au fost vândute în România în primele șase luni din acest an, în creștere cu 3,4% față de perioada similară din 2021. Cele mai multe tranzacții cu locuințe au fost încheiate în 2022 în București și împrejurimi, Timiș, Cluj, Brașov, Constanța și Iași, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Timișoara a devenit astfel a doua cea mai mare piață rezidențială regională din România, după regiunea București – Ilfov, depășind Cluj-Napoca atât din punct de vedere al livrărilor de locuințe și al proiectelor rezidențiale noi aflate în construcție cât și din punct de vedere al tranzacțiilor cu locuințe.
Aproape 5.300 de locuințe noi au fost finalizate anul trecut în Timișoara și în împrejurimi potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în timp ce în primul semestru din acest an au fost vândute aproape 5.800 de case și apartamente în Timiș.
În Cluj – Napoca și împrejurimi au fost finalizate puțin peste 4.100 de locuințe anul trecut, datele biroului local SVN Romania | Cluj indicând o potențială nouă reducere de livrări în acest an, până la aproximativ 3.500 de locuințe noi, de peste 7.500 de locuințe finalizate – fapt care a contribuit la plasarea Cluj – Napoca pe treapta întâi în rândul celor mai scumpe piețe rezidențiale din țară. Din punct de vedere al tranzacțiilor, aproximativ 5.170 de vânzări au fost încheiate în Cluj în primele șase luni din 2022.
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: