Volumul investiţiilor pe segmentul de birouri din România a ajuns la 15 milioane de euro în cel de-al treilea trimestru din 2023, cu un total estimat de aproximativ 69 de milioane de euro pentru anul în curs, arată datele unei companii de consultanţă imobiliară.

“Piaţa de birouri a demonstrat o stabilitate şi o creştere remarcabile, încheind T3 într-o notă pozitivă, în ciuda unui mediu economic dificil. Activitatea de închiriere a atins niveluri record, impulsionată în principal de un număr consistent de tranzacţii de prelungire, dar şi de proiecte de relocare care au urmărit eficienţa din punct de vedere al costurilor”, spun analiştii companiei.

În T3, companiile româneşti au prioritizat prelungirea contractelor, o mişcare strategică menită să conserve stabilitatea operaţională şi rentabilitatea. Şi relocările au fost considerate o strategie câştigătoare, companiile făcând tranziţia către spaţii mai accesibile, fără a reduce din productivitate. Tactica a fost esenţială pentru satisfacerea nevoilor de schimbare a companiilor şi pentru stimularea dezvoltării pieţei.

În prezent, randamentul de bază se situează la 7,5%, cu o variaţie anticipată a randamentului investiţional de 75 de puncte de bază (bps). Cu o chirie de 20,25-euro pe metru pătrat, creşterea anuală se situează la aproximativ 6%.