Prima jumătate a lui 2022 s-a încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de 336 milioane de euro în România, cu aproximativ 13% peste nivelul din primul semestru al anului trecut, potrivit unui raportul de piață pentru primul semestru al anului 2022.

Birourile au rămas cea mai dinamică clasă de active, atrăgând tranzacții în valoare de 63% din volumul total în prima jumătate a anului 2022, retailul a generat aproximativ 16% din cifra de afaceri, iar I&L - 14%. Hotelurile au o contribuție mică, restul tranzacțiilor completând topul până la 100%. Totodată, opțiunile de finanțare rămân numeroase pentru sectorul imobiliar, cu marje mai mult sau mai puțin neschimbate de către băncile locale, în pofida contextului oarecum șubred.

„2022 pare să fie un an excepţional pentru piaţa locală de investiţii în ceea ce priveşte activitatea generală, dar perspectivele pentru 2023 sunt provocatoare şi depind în mare măsură de ceea ce se va întâmpla pe pieţele financiare globale în trimestrele următoare", concluzionează studiul citat. 

Peste 5.000 de locuințe, în construcție în Cluj-Napoca

 

Piața rezidențială din România se îndreaptă către un nou record de livrări și în acest an. Peste 21.000 de unități se află acum în construcție în București și în împrejurimi, circa 7.000 unități în Iași și peste 5.000 în Cluj Napoca, arată o analiză imobiliară. Din 4342 proiecte în categoria Rezidențial Mare (blocuri și ansambluri de locuințe), 366 sunt în Cluj. Acestea fac parte din toate stadiile de lucrări: de la proiectare la amenajare. În ceea ce privește prețurile, Cluj-Napoca este singurul mare centru regional al țării în care apartamentele sunt mai scumpe acum cu peste 30% decât în urmă cu doi ani. Cererea a scăzut considerabil și observatorii din piață așteaptă corecții.