Piaţa de investiţii imobiliare din România a totalizat în primele 9 luni ale anului aproximativ 570 milioane de euro, cu 29% mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut, când volumul s-a ridicat la circa 890 milioane de euro, potrivit unui comunicat al JLL România. În trimestrul al treilea au fost închise tranzacţii însumând puţin peste 260 milioane de euro.

Birourile au atras cea mai mare parte din investiţile realizate, respectiv aproximativ 350 milioane de euro sau aproape 60% din volumul total. 

Pe al doilea loc în preferinţele investitorilor s-au regăsit spaţiile industriale şi logistice, atrăgând în primele 9 luni investiţii de peste 170 milioane de euro, respectiv 30% din volumul total tranzacţionat. Interesul pentru acest segment de piaţă este foarte ridicat acum, dar nivelul de concentrare record la care s-a ajuns (cei mai mari doi proprietari controlează peste 50% din piaţă) începe să descurajeze potenţiali noi investitori.

Pe piaţa de retail nu s-au înregistrat deocamdată tranzacţii semnificative în 2021. Dar segmentul a absorbit în mare măsură şocul provocat de pandemie şi de perioada de carantină din 2020. 

Preţurile sunt în uşoară creştere, atât pentru spaţiile logistice, unde yield-urile prime s-au comprimat în trimestrul al treilea de la 8% la 7,75%, cât şi pentru birouri, unde yield-urile prime au scăzut în aceeaşi perioadă de la 7% la 6,9%. Această tendinţă este generată de evoluţia din regiune şi de capitalul considerabil disponibil pentru produse de calitate.

 

Oferta Compariimobiliare.ro include apartamente, case şi terenuri de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi, dar şi în alte oraşe mari sau mici din ţară.