Persoanele care fac presiuni, de orice natură, asupra proprietarilor, împiedicându-i să-și folosească normal locuința, astfel încât aceștia să își vândă imobilele, vor risca închisoare de până la 5 ani, conform unui proiect legislativ adoptat de Parlament prin votul final al deputaților.

- Fapta prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

- Fapta prin care se împiedică folosința normală a locuinței prin punerea titularului dreptului de folosință în situația de a nu-și putea exercita în mod firesc dreptul său, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

Acțiunea penală se va pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Decizia este adoptată într-un context în care apar informații conform cărora anumite persoane își cumpără un apartament într-o clădire și încearcă ulterior, prin acțiuni de intimidare, să îi forțeze pe vecini să le vândă locuința lor la un preț redus.

”Am adoptat astăzi în Camera Deputaților o modificare a Codului Penal prin care se va putea institui ordin de restricție persoanelor care își agresează fizic sau verbal vecinii. Această inițiativă a pornit în urma scandalurilor pe care mai multe clanuri din Timișoara le-au avut și era necesar să intervenim pentru a stopa aceste abuzuri și pentru protecția oamenilor”, a anunțat deputatului de Timiș, Alfred Simonis.

Situația a fost una destul de des întâlnită la Timișoara, a subliniat social-democratul.

„Știm cu toții ceea ce s-a întâmplat atâția ani în Timișoara, unde mai multe clanuri au constrâns locuitorii anumitor imobile să își vândă locuințele la prețuri derizorii. Mulți timișoreni au fost, și încă sunt, de-a dreptul terorizați de vecinii lor, sunt constrânși prin metode incredibile să își vândă casele, dar am identificat un mecanism prin care se poate institui un ordin de restricție față de vecinii agresivi și se poate începe urmărire penală asupra acestora. După ce această lege va intra în vigoare, lucrurile trebuie să intre pe un făgaș normal și astfel de fapte să nu se mai petreacă, iar, în cazul în care astfel de abuzuri mai au loc, instituțiile statului au cadrul legislativ necesar pentru a lua măsuri ferme împotriva clanurilor care de ani de zile efectiv terorizează cetățeni de bună credință. Este un prim demers în acest sens, iar în perioada următoare, în măsura în care vom identifica și alte acte normative pe care trebuie să le modificăm o vom face pentru a asigura o protecție și mai mare a celor abuzați de clanurile amintite”, a mai transmis Alfred Simonis.

 

Oferta Compariimobiliare.ro include apartamente, case şi terenuri de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi.