Bula imobiliară, la fel ca în 2008, este un fenomen global ce se va resimți în fiecare colț al mapamondului, ca o consecință a crizei financiare alimentată de o inflație accelerată și dobânzi bancare din ce în ce mai mari. 

Scăderea prețurilor locuințelor din Suedia s-a accelerat în octombrie, în timp ce țara nordică se luptă cu cea mai severă criză imobiliară din ultimele trei decenii, arătând ceea ce ar putea urma pentru multe alte economii dezvoltate, transmite Bloomberg. 

Majoritatea specialiștilor se așteaptă ca declinul să continue, iar traiectoria actuală a pieţei indică că toţi banii făcuţi din vânzările realizate în pandemie s-ar putea evapora până la începutul lui 2023.

Și în Ungaria, creditarea imobiliară se sufocă din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor, cererea pe piața imobiliară este în scădere din cauza crizei economice, tot mai mulți oameni nu-și permit să cumpere o locuință, mai ales cei care nu au dreptul la ajutor de stat. În același timp, oferta este și ea în scădere. 

Datorită inflației și creșterii ratelor dobânzilor, interesul și în Germania pentru creditele ipotecare a scăzut drastic. Împrumuturile imobiliare sunt la minimul ultimilor opt ani, noile construcții merg pe tobogan în jos. Pentru mulți oameni din Germania, visul de a-și avea propria locuință e din ce în ce mai îndepărtat.

Nu doar în Europa sunt probleme: se preconizează scăderi de la vârf la minim de până la 20% pentru țări precum SUA și Noua Zeelandă.