Programul guvernamental „Prima casă” devine „O familie, o casă”, ca să fie mai bine orientat spre caracterul social, confom unui proiect de act normatic propus de Ministerul Finanțelor Publice.

Astfel, se vor revizui condițiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari și a prețului maxim de achiziție al locuinței care poate fi achiziționată în cadrul programului. În același timp, se propune acordarea de subvenții de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil cât și pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

"Am finalizat Programul O familie, o casă, în urma consultărilor intense și constructive cu reprezentanții Băncii Naționale a României. Inițiativa guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodată, ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să își cumpere o locuință decentă. În egală măsură, susținem sectorul construcțiilor şi nu numai în condițiile în care programul va avea efecte benefice în toată economia, va asigura menținerea sau înființarea de noi locuri de muncă și va ajuta la dezvoltarea afacerilor", a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Prin proiectul de act normativ care modifică și completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului "Prima casă" se propune:

 • Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul "O familie, o casă".
 • Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:
 • la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;
 • pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.
 • Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.
 • Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

 • reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil.
 • reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.
 • Refinanțarea creditelor obținute în cadrul programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

“Prima casă” 2019

Circa 6.600 de garanții şi promisiuni de garantare au fost acordate prin intermediul programului Prima Casă în prima jumătate a lui 2019, cu 11.000 mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului 2018, conform Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Programul Prima casă 2019 a fost lansat în luna martie, după ce FNGCIMM a primit de la Ministerul Finantelor Publice acordul de distribuire pentru suma de 1,987 de miliarde de lei din plafonul total de 2 miliarde de lei alocat pentru acest an.

Programul este derulat prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.

În 2018, au fost acordate prin Prima Casă 20.423 de garanții cu o valoare totală de 1,9 miliarde de lei. Valoarea medie a garanției acordate a fost de 94.000 de lei, precum şi 7.160 promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei. Totodată, de la momentul lansării Programului, în anul 2009, şi până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.

 

Clujul imobiliar, la final de august 2019

Experții liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, vă prezintă prețurile apartamentelor de vânzare în municipiul Cluj-Napoca, pe cartiere, valabile la finalul lunii august 2019. În luna precedă, prețul mediu pe metrul pătrat util a ajuns la suma de 1.598 de euro.

Căutări după numărul de camere:

 • 2 camere - 45%
 • 3 camere - 30%
 • 1 cameră - 12%
 • 4 camere - 12%

Cele mai căutate zone:

 1. Gheorgheni - 16%
 2. Mărăști - 14%
 3. Mănăștur - 13%
 4. Central - 7%
 5. Grigorescu - 6%
 6. Bună Ziua - 5%
 7. Zorilor - 5%
 8. Florești - 3%
 9. Borhanci - 2%
 10. Între Lacuri - 2%

 

Oferta Compariimobiliare.ro include peste 16.500 de apartamente de vânzare în municipiul Cluj-Napoca și în împrejurimi.