Berlinul a înghețat chiriile pentru un milion și jumătate de locuințe, în următorii cinci ani. Măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2020 și li se aplică tuturor construcțiilor ridicate înainte de 2014.

Decizia a fost luată la solicitarea rezidenţilor, care susţin că oraşul lor, odată faimos pentru că era accesibil, a devenit mult prea scump. Preţul chiriilor la Berlin a crescut cu 85 la sută din 2007 şi până acum.

Acum, primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, şi-a început marţi campania pentru alegerile locale din mai anunţând că în centrul acesteia se va afla controlul chiriilor în capitala britanică, unele dintre cele mai ridicate din Europa, relatează AFP.

“Singurul domeniu în care nu am realizat progresele pe care le doresc atât de mult este să fac chiriile mai accesibile la Londra. Iar motivul este simplu: pentru că guvernul conservator ne-a împiedicat să facem acest lucru”, a afirmat Sadiq Khan, lansându-şi campania într-un complex de locuinţe sociale din cartierul Hackney, în estul Londrei.

Primarul Khan are nevoie de autorizare din partea guvernului conservator pentru a putea introduce măsuri de control al chiriilor. Chiria medie lunară în ceea ce se numeşte Greater London (capitala şi aria metropolitană) era de 2.119 lire (2.436 euro) în ultimul trimestru din 2019, în creştere cu 4,2% pe un an.