Impozitele pe case vor creşte semnificativ de anul viitor.

Modificarea Codului Fiscal aduce un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale. Mai exact, “valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România”, după cum scrie în ordonanța dată de Guvern.

De asemenea, s-a stabilit modificarea limitelor minime ale cotelor de impozitare. Concret, la clădiri rezidențiale, cota va fi de minimum 0,1%, iar la clădirile nerezidențiale, cota va fi de minimum 0,5% asupra valorii clădirii. Suplimentar, autoritatea deliberativă a administrației publice locale, la propunerea autorității executive, poate majora impozitele și taxele locale, în funcție de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, urbanistice, precum și de necesitățile bugetare locale, cu excepția taxelor de timbru.

De exemplu, în Cluj-Napoca, taxele vor creşte chiar şi de trei ori. Pentru o casă de 300 de metri pătraţi, de exemplu, impozitul va creşte de la 950 de lei la peste 3.300 de lei.

Cea mai importantă schimbare ce va apărea în acest sens este eliminarea din Codul fiscal a noțiunii de clădire cu destinație mixtă, impozitul pentru clădirile cu dublă destinație - rezidențială și nerezidențială - urmând să se stabilească în funcție de destinația majoritară.

Modificările aduse Codului Fiscal vizează şi situaţiile privind vânzarea unui teren sau a unei clădiri, caz în care contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacţiei prin aplicarea următoarelor cote: 3% pentru construcţiile de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deţinute o perioadă de până la 3 ani inclusiv; 1% pentru imobilele deţinute o perioadă mai mare de 3 ani.  

Află prețul pe metru pătrat din orice județ din țară cu "Pret Imobil":

https://compariimobiliare.ro/pret-imobil

 

 

 Oferta Compariimobiliare.ro include apartamente, case şi terenuri de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi.