Autorităţile locale sunt în curs de realizare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2021 -2030 pentru Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și experții Băncii Mondiale. Un capitol important este urbanismul.

Conform edilului Emil Boc, se doreşte o dezvoltare urbanistică unitară la nivelul zonei metropolitane, pe baza unui proiect de lege ce urmează să fie depus la Guvern. Ba mai mult, în ceea ce priveşte noile cartiere ale oraşului, se doreşte dezvoltare imobiliară după un masterplan întocmit de specialişti, iar pentru a uşura munca dezvoltatorilor imobiliari, s-ar putea percepe o taxă de urbanism, care să acopere cheltuielile municipalităţii, ce se oferă să traseze principalele elemente de infrastructură: bulevarde, centru de cartier, şcoli, grădiniţe, parc, etc.

"Acolo unde se construiesc ansambluri imobiliare noi, regulile vor fi sfinte pentru toţi: la maxim 20 de minute de mers pe jos, să existe facilităţile necesare: şcoală, creşă, grădiniţă, centru de cartier, parc. Toate să aibă parcări pentru biciclete, staţii de încărcat pentru maşini electrice, corelare cu transportul în comun, puncte gospodăreşti îngropate. Oraşul se îndreaptă spre era post maşină. Nicăieri nu se ajunge acasă decât pe asfalt", a declarat edilul Emil Boc, situaţie care va fi replicată şi la nivel metropolitan: "La nivelul Asociaţiei Municipiilor din România lucrăm la un proiect de lege, pe care să îl punem pe masa Guvernului, cu privire la dezvoltarea metropolitană unitară. Un proiect care să oferă forţă juridică. Pe mobilitate şi locuire".  

Deocamdată, aceste reguli vor fi puse în practică în Spor, care se doreşte a fi cel mai modern cartier din ţară şi un exemplu de bune practici în urbanismul din România: "240 de hectare private, dar unde municiplitatea îşi asumă masterplanul de locuire. Ne vom asuma şi construirea facilităţilor elementare, iar cei care vor consturi, vor plăti o taxă la Primărie, taxă pe urbanism, care va acoperi aceste costuri. Trebuie să fie bani privaţi, dar pe care noi îi vom aloca anterior, vom lua credit dacă este necesar. Investitorii vor plăti în funcţie de cât teren au, ca noi să ne recuperăm banii". 

Primăria Cluj-Napoca este prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe. Masterplanul viitorului cartier Sopor se va întinde pe o suprafață de 250 de hectare. 

Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură SRL – o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu. Reamintim faptul că acest concurs a avut ca scop principal selectarea celei mai bune soluții în vederea “Elaborării unui Masterplan/ Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca”. Prin concurs s-a dorit identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Așadar, principiul de bază este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare.

Structura cartierului va avea la bază conceptul de calitate a vieții, ceea ce înseamnă un țesut urban care să pună la dispoziția viitorilor locuitori toate elementele necesare pentru a se simți bine „acasă”. Astfel, au fost luate în calcul spații publice având dotări complexe, o rețea de transport public bine dezvoltată, piste de biciclete, zone verzi, centru de cartier, zone pentru diverse activități economice și social-culturale, precum și zone de locuire.

Având în vedere complexitatea proiectului, precum și diversele opțiuni pentru implementarea acestuia, proprietarii din zonă au fost asigurați de întreaga deschidere a administrației publice și a echipei care realizează Masterplanul. Astfel, urmează alte consultări publice în cadrul cărora toate opiniile părților implicate vor fi ascultate astfel încât soluțiile finale să fie cele mai potrivite pentru dezvoltarea cartierului și, implicit, a orașului.

Un alt exemplu de urbanism controlat va fi Bulevardul Muncii, fostă zonă industrială transformată în “mină de aur” pentru dezvoltatorii imobiliari.

Un proiect imobiliar, prezentat în cadrul ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), l-a făcut pe edilul Emil Boc să ceară arhitecţilor realizarea unui masterplan pentru zona dintre Bulevardul Muncii și Someș, ca să nu se mai construiască "ca în Coreea de Nord”.  Masterplanul ar urma să fie realizat pe modelul Sopor, dar nu în detaliu, ci unul care să fie gata în 6 luni. 

Decizia definitivă se va lua în cadrul dezbaterii organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) joi, 18 martie 2021, ora 17:00.  

 

Oferta Compariimobiliare.ro include peste 13.600 de apartamente, 2.000 de case şi 800 de terenuri de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi.