Codul fiscal a fost modificat de Senat, care a adoptat amendamentele pentru modificarea legii. Prin noile prevederi, grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, în contextul în care primarii și-au exprimat dezacordul pentru majorare.
Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a explicat că depinde de decizia consiliilor locale dacă impozitul pe clădiri va creşte sau va scădea. "Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 - 0,2%. Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile consiliilor locale, situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de consiliul local şi ar decide că merg pe 0,08% în această variantă, impozitele ar scădea".
Senatorii au mai stabilit că valoarea impozabilă a clădirii se actualizează doar o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare, care include valoarea clădirii şi a terenului aferent acesteia, întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării. De precizat este că marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 - 0,2%.
De menționat este că oficialii europeni solicită României să-și actualizeze impozitele la valoarea de piață a clădirilor. De altfel, schimbarea modalității de impozitare este jalon în PNRR.
Proiectul de aprobare al Ordonantei 16/2022 în varianta amendată de Senat va merge spre dezbatere la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz.
NOILE IMPOZITE (ANEVAR)
- Exemplul 1: Apartament situat în București, etaj zona A, etaj 3, an construcție 1950, suprafața desfășurată 99,71 mp, valoare impozabilă la 31.12.2021 204.878 lei și impozit anual 204 lei. Noua valoare impozabilă ar rezulta cca 307.317 lei care, dacă se menține cota de impozitare de 0.1%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 307 lei față de 204 lei în acest an.
- Exemplul 2: Casa situată în Cluj Napoca cu suprafața desfășurată de 295 mp și teren în suprafață de 800 mp, zona C, valoare impozabilă la 31.12.2021 479.000 lei și impozit anual 958 lei. Noua valoare impozabilă ar rezulta cca 718.500 lei care, dacă se menține cota de impozitare de 0.2%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 1.437 lei față de 958 lei în acest an.
Află prețul pe metru pătrat din orice județ din țară cu "Pret Imobil":
https://compariimobiliare.ro/pret-imobil
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: