A început programul "Casa Verde", prin care românii pot primi de la stat 20.000 de lei pentru a-și instala acasă panouri foto-voltaice.Scopul programului este de a creşte eficienţa energetică, de a îmbunătăţi calitatea aerului, dar și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

 

Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat, pe site-ul instituţiei, lista instalatorilor validaţi în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Cheltuielile eligibile:


Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; materiale conexiuni; structura de montaj a sistemului; modul de comunicaţie; contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice şi care permite colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic; tablou electric curent continuu/curent alternativ; cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice; TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă încheiat între beneficiarul final şi Autoritate, informează AFM.

Cum te poţi înscrie

Înscrierea solicitantului persoană fizică se va face la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract de participare cu AFM, în limita fondurilor alocate regiunii în care se află imobilul pe care se implementează proiectul.

Înscrierea solicitantului la instalatorul validat se face prin prezentarea documentelor solicitate prin Ghidul de finanţare acestuia; dacă documentele sunt conforme cu cerinţele din ghid, iar solicitantul îndeplineşte criteriile, instalatorul rezervă suma solicitată, care se scade din valoarea alocată regiunii geografice din care face parte solicitantul, menţionează Administraţia Fondului pentru Mediu.

Buget total de 656 milioane lei

Valoarea contractului de finanţare este de 536 milioane lei, sumă asigurată din Programul Operaţional Regional (POR). Valoarea totală a finanţării acordate pentru acest program se ridică la aproximativ 656 milioane lei, Administraţia Fondului pentru Mediu asigurând, din Fondul pentru Mediu, sumele necesare pentru regiunea Bucureşti - Ilfov.

Clujul imobiliar, în septembrie 2019

 

Experţii liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, vă prezintă preţurile caselor de vânzare în municipiul Cluj-Napoca, pe cartiere, la început de septembrie 2019, dar şi zonele preferate de cei aflaţi în căutarea unei noi locuinţe.

Căutări după numărul de camere:

 • 4 camere - 37%
 • 5 camere - 22%
 • 3 camere - 13%
 • 6 camere - 9%

Cele mai căutate zone:

 • Dambul Rotund - 6%
 • Floresti - 6%
 • Borhanci - 6%
 • Andrei Muresanu - 5%
 • Iris - 5%
 • Marasti - 5%
 • Central - 5%
 • Gheorgheni - 5%
 • Europa - 4%
 • Manastur - 4%

 

Oferta Compariimobiliare.ro include peste 3.000 de case de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi.