În România, există două tipuri de asigurări în caz de dezastre naturale.

1. Prima, cea obligatorie, acoperă despăgubiri în caz de cutremure, inundații și alunecări de teren. Cu două variante: una pentru construcțiile din materiale mai rezistente, din beton de pildă, care costă 20 de euro pe an, deci aproximativ 100 de lei și se asigură până la 20.000 de euro, în funcție de paguba produsă locuinței / a doua este pentru locuințele din materiale mai puțin rezistente, cum ar fi cele din chirpici, iar polița este 10 euro pe an, dar asigură numai 10.000 de euro.

2. Pentru a fi despăgubiți pentru întreagă valoare a locuinței, este necesară și o poliță de asigurare facultativă (peste limita poliței PAD). Spre exemplu, pentru o locuință de 100.000 de euro, limita acoperită de polița facultativă este de 80.000 de euro, iar restul de 20.000 de euro din PAD.

În România este cel mai mic grad de asigurare din Europa, media eurpeana fiind de 63%. Doar 20% din locuințe sunt protejate cu o asigurare împotriva dezastrelor naturale, chiar dacă aceasta este obligatorie. Iar numărul asigurărilor facultative care acoperă o locuința în proporție de 100% este și mai scăzut. Nu pot fi încheiate asigurări, nici obligatorii și nici facultative, pentru clădirile cu risc seismic grad 1