Peste un milion de angajaţi sunt necesari în construcţii, turism şi industria din România, iar din cauza lipsei forţei de muncă, şase din zece oameni de afaceri vor să aducă personal din străinătate, relevă o serie de studii recente.

Amintim că, firmele de construcții și diferite domenii asimilate sunt obligate, până în anul 2028, să acorde cel puțin salariul minim de 3.000 de lei brut pentru lucrătorii lor, cu anumite reduceri și scutiri de taxe pe muncă cu respectarea unor condiții, conform unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern și publicate în Monitorul oficial, în acest domeniu, în vara acestui an.

Astfel, conform startupcafe.ro, în sectorul construcțiilor, la condiții normale de muncă, la un salariu minim brut de 3.000 de lei, angajatul fără persoane în întreținere primește în mână un salariu net de 2.362 de lei, iar angajatorul plătește un cost salarial de 3.010 lei.

În perioada 1 ianurie  – 30 septembrie 2019 s-au eliberat 32.200 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 2,5% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-752 autorizaţii), Vest (-465), Sud-Muntenia (-109) şi Nord-Est (-50). Creşteri au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+351 autorizaţii), Centru (+105), Sud-Vest Oltenia (+66) şi Nord-Vest (+39).

Oferta Compariimobiliare.ro include apartamente, case, terenuri, birouri și spații logistice de vânzare și închiriat în toată țara.