La doi ani de la intrarea în vigoare a Legii privind darea în plată, iniţiatorul Daniel Zamfir vine cu noi amendamente, prin care vrea să redefinească condițiile în care judecătorii vor evalua situația de impreviziune în care ajung debitorii.
Aşadar, se consideră întodeauna că există impreviziune în următoarele cazuri:
- devalorizarea cu mai mult de 50% faţă de valoarea iniţial evaluată a imobilului cu destinaţia de locuinţă;
- cursul de schimb al monedei creditului a depăşit cu cel puţin 20% nivelul cursului de la data contractării creditului;
- gradul de îndatorare al debitorului l-a depăşit pe cel luat în considerare la momentul acordării creditului;
- debitorul a fost executat silit prin vânzarea imobilului cu destinaţia de locuinţă, în alte cazuri care relevă un dezechilibru contractual.
Legea dării în plată pentru "Prima Casă"
În 11 octombrie, Daniel Zamfir, care este şi președintele Comisiei Economice a Senatului, a anunțat avizarea, în comisia de la Senat, a proiectului prin care cei care au luat credite prin programul Prima Casă pot beneficia de Legea dării în plată.
"Astăzi, în Comisia Economică a Senatului am avizat favorabil proiectul de lege care permite și beneficiarilor programului Prima Casa sa poată apela la Legea dării în plată în situația în care ajung în imposibilitate de plată a ratelor la bancă”, a declarat senatorul ALDE.
Doi ani de la Legea dării în plată
Legea dării în plată a fost adoptată în aprilie 2016. În cei doi ani de la intrarea în vigoare a legii dării în plată au fost depuse peste 8.000 de dosare de dare în plată, potrivit informaţiilor BNR, şi doar câteva sute de dosare au fost rezolvate în favoarea consumatorului.
9.000 de români şi-au luat locuinţă prin “Prima Casă” 2018
În primele cinci luni ale anului, în cadrul programului “Prima Casă” au fost acordate un număr de aproximativ 9.400 de garanții si promisiuni de garantare din plafonul alocat pentru 2018. Plafonul distribuit la începutul anului, în cuantum de 1,92 miliarde lei, era deja fost utilizat în proportie de 49,61%, reprezentand 954,39 milioane lei.
6 din 10 beneficiari ai programului “Prima Casă” au ales achiziționarea unei locuinte de două camere, în timp ce locuinţele de trei camere ocupă locul al doilea în preferinţele beneficiarilor, cu o pondere de aproximativ 30 de procente.
În topul judeţelor cu cele mai multe locuinţe achiziţionate prin program se situează zona Bucureşti - Ilfov ( peste 3.500 de locuinte), urmată de Braşov ( circa 700 de locuinte) şi la distanţă mică, de Iaşi şi Cluj.
Programul “Prima Casă” 2018 este derulat prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: Bancpost, Banca Comerciala Roman, BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank Romania, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Unicredit Bank.
Oferta Compariimobiliare.ro include peste 10.000 de apartamente, 2.500 de case şi 100 de garsoniere de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi. De asemenea, proprietăţile pot fi licitate online – serviciu unic oferit în România.
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: