Tinerii pot obţine credit fără dobândă, prin programul "Investeşte în tine", pentru a-şi plăti întreţinerea, dacă stau cu chirie, pentru plata unei părți din construcţia sau achiziţia unei locuinţe, cât și pentru modernizarea sau renovarea unei locuinţe.

Legea nr. 70/2019 pentru aprobarea OUG nr. 50 din 2018 privind implementarea programului guvernamental "Investeşte în tine", la care s-au adus următoarele modificări şi completări: “tinerii pot lua credit cu dobândă suportată de stat pentru a-şi plăti întreţinerea locuinţei, dacă locuiesc cu chirie, pentru achiziţia de orteze medicale, de instrumente muzicale, dar şi alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învăţământul de specialitate - tehnic şi de artă”, a fost publicată în 23 aprilie 2019, în Monitorul Oficial. Nivelul plafonului garanţiilor care pot fi emise în acest an în cadrul programului "Investeşte în Tine" este de 1 miliard de lei.

În ce constă programul "Investeşte în tine":

acordarea unui credit în valoare de maximum 40.000 lei, garantat în proporţie de 80% de către stat, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii și prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare;

rata dobânzii pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului;

Cine sunt beneficiarii programului "Investeşte în tine":

Beneficiarii programului sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 26 de ani.
Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei dacă beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării programului „Investeşte în tine". Pentru acordarea creditului, beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este el angajat.

Programul poate fi accesat și de persoane cu vârsta cuprinsă între 26 și 55 de ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de reconversie și specializare profesională. Această categorie de beneficiari poate accesa un credit de maximum 35.000 de lei.

Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu trageri multiple, în funcţie de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă. Creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie. Beneficiarul şi finanţatorul stabilesc de comun acord o perioadă de graţie, cu obligaţia finanţatorului de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de cinci ani.

Banii din programul din programul “Investește în tine” pot fi folosiți pentru:

 • plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate;
 • plata creșelor, grădinițelor, școlilor particulare;
 • plata cursurilor de specializare/calificare;
 • plata cursurilor de pregătire profesională;
 • taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA, etc.
 • plata chiriei, a utilităţilor şi a întreţinerii locuinţei;
 • plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti;
 • o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe;
 • modernizarea sau renovarea unei locuinţe;
 • costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare, al intervenţiilor chirurgicale şi ortezelor medicale;
 • cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări științifice și concursuri;
 • abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee;
 • costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate;
 • articole sportive, instrumente muzicale şi echipamente necesare pregătirii profesionale în învăţământul de specialitate - tehnic şi de artă;
 • taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri;
 • achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate 

 

Clujul imobiliar, la final de aprilie 2019

Experții liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, vă prezintă prețurile apartamentelo de vânzare și de închiriat, pe cartiere, în municipiul Cluj-Napoca și în împrejurimi, valabile la finalul lunii aprilie 2019.

Apartament de vânzare

Căutări după numărul de camere:

2 camere - 45%

3 camere - 33%

1 cameră - 12%

4 camere - 9%

Cele mai căutate zone:

Mărăști - 14%

Mănăștur - 13%

Gheorgheni - 13%

Zorilor - 7%

Central - 7%

Bună Ziua - 6%

Grigorescu - 4%

Florești - 4%

Borhanci - 3%

Europa - 3%

Apartament de închiriat

Căutări după numărul de camere:

2 camere - 56%

3 camere - 24%

1 cameră - 14%

4 camere - 4%

Cele mai căutate zone:

Gheorgheni - 16%

Mărăști - 13%

Mănăștur - 12%

Zorilor - 10%

Central - 10%

Bună Ziua - 8%

Grigorescu - 4%

Andrei Mureșanu - 4%

Semicentral - 3%

Plopilor - 3%

Oferta Compariimobiliare.ro include peste 16.600 de apartamente de vânzare și peste 5.600 de apartamente de închiriat în municipiul Cluj-Napoca și în împrejurimi.