Programul „O familie, O casă”, menit să înlocuiască programul „Prima Casă”, ar urma să intre în vigoare încă de la finalul lunii iunie 2019, conform proiectului de OUG publicat de Ministerul Finanțelor Publice la sfârșitul lunii mai 2019.

Noua variantă a programului vine cu dobânzi fixe cuprinse între 0,9% şi 5,5%, iar plafonul maxim care poate fi accesat se ridică la 570.000 lei (aproximativ 120.00 euro), faţă de 250.000 de lei în cazul programului „Prima Casă”. Avansul este propus a fi între 5 şi 10% din suma solicitată, iar locuinţa trebuie să aibă minim 2 camere şi o suprafaţă cuprinsă între 50 mp şi 100 mp.

Cine poate beneficia de acest program

Beneficiarii programului sunt persoane fizice care îndeplinesc cumulativ urmatoarele condiţii:

  • O persoană sau o familie, formată din cel puţin doi membri adulţi sau din minim un adult şi un copil, nu poate deţine decât un credit finantat prin program sau programul „Prima casă”;
  • Veniturile nete ale persoanei sau familiei la data solicitării creditului garantat nu pot depăşi valoarea de 8.000 lei pe persoană, 10.000 lei pentru o familie cu doi membri sau o familie formată dintr-un adult şi un copil, 11.000 lei pentru o familie cu trei membri sau o familie formată dintr-un adult şi doi copii, şi 12.000 lei pe familie formată din doi adulţi şi minim doi copii. Sunt luaţi în considerare şi copii aflaţi în plasament definitiv în cadrul familiilor sau unui asistent maternal;
  • Vârsta beneficiarilor programului este de maxim 55 ani.

  

Care va fi avansul care trebuie plătit

În cazul locuinţelor cu valoare mai mică sau egală cu 570.000 lei, avansul minim este cuprins între 5% - 10% din valoarea creditului garantat de stat, cu posibilitatea de a opta pentru un avans mai mare 10%, acesta reprezentand diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată. Pentru locuinţele care depăşesc valoarea de 570.000 lei, avansul minim este cuprins între 28.500 lei – 57.000 lei. Garantia Statului este de 80% din valoarea creditului/finanţării, cu exceptia dobânzilor, comisioanelor şi spezelor bancare.

Care sunt subvenţiile ce reduc dobânda până la 0.9% 

Noutăţile principale vin la nivel de dobândă, unde costul creditului este de 5,5% pe toată durata creditului, faţă de „Prima Casă”, unde dobânda este formată dintr-o marjă fixă de maxim 2%, plus o dobândă variabilă ROBOR/IRCC.

Însă, proiectul presupune o serie de subvenţii, astfel încât se aplică reducerea cu 2,6% a dobânzii pe toată durata creditului pentru cei care au venituri nete lunare mai mici de 6.000 lei individual, de 7.000 lei pentru o familie formată din doi adulţi sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil, de 8.000 lei pentru o familie cu un copil şi de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai mulţi copii.

Mai mult, se aplică în continuare reducerea dobânzii cu încă 1% pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenţi maternali pentru un copil, şi cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulţi copii sau sunt asistenţi maternali pentru doi sau mai mulţi copii, cu vârsta de până la 18 ani sau de până la 26 ani dacă urmează o formă de învăţământ de lungă durată.

Se mai prevede reducerea cu 1% a dobânzii pentru beneficiarii care sunt încadraţi sau au în familie persoane încadrate cu un grad de handicap grav.

Per total, reducerea cumulată pentru un credit nu poate depăşi 4,6% - ajungându-se astfel la o dobândă minimă de 0,9%.

Ce locuinţe sunt eligibile pentru acest program

Locuinţa trebuie să aibă minim 2 camere şi o suprafaţă cuprinsă între 50 mp şi 100 mp, iar pentru locuinţele utilizate vechimea imobilului trebuie să fie cuprinsă între 1 şi 5 ani de la data finalizării construcţiei. Cu toate acestea, forma prezentată în proiectul de OUG lasă o portiţă legală şi pentru apartamentele mai vechi de 5 ani, menţionându-le pe cele care au fost „supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării sau reducerii riscului seismic” cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului.

Vezi toate ofertele de apartamente de vanzare aici:

https://compariimobiliare.ro/apartamente-de-vanzare