Oferta imobiliară a Clujului cuprinde și clădiri istorice, castele, imobile despre care s-ar putea scrie romane, dar și apartamente – premieră pentru România.

 

Hotel Continental

Hotelul Continental, locul de întâlnire al boemiei clujene de altădată, a fost scos la vânzare de către o cunoscuta casă de licitații. Prețul este disponibil doar la cerere. Clădirea a fost construită în 1895, are o suprafață construită de 8.500 mp și dispune de 105 camere și 80 de băi.

Hotelul a fost construit în 1894 și inaugurat în 1895, sub numele de „New York”. Amplasată în inima orașului, la intersecţia dintre străzile Napoca şi Universităţii, clădirea de colț a fost ridicată în stilul eclectic al epocii, un melanj de neobaroc și elemente clasiciste. Construcţia hotelului a avut loc într-o perioadă de dezvoltare economică a Imperiului Austro-Ungar, când pe teritoriul acestuia s-au ridicat numeroase edificii publice.

Clujeanul care a semnat proiectul, Lajos Pákey (Pákei), a fost arhitect șef al orașului în primele decenii ale secolului al XX-lea. Între clădirile proiectate de acesta se numără Pavilionul de patinaj (astăzi restaurantul Chios) și Casinoul din Parcul Central, cele două clădiri ale Universităţii Tehnice de pe strada Bariţiu, fostul Liceu Brassai – toate în acelaşi limbaj arhitectural eclectic. Este posibil ca hotelul New York din Cluj-Napoca să fi fost inspirat de hotelul omonim din Budapesta, inaugurat în octombrie 1894. Piesele de mobilier au fost aduse de altfel de la acesta, fiind marcate cu monograma NY, detaliu ce a inspirat denumirea hotelului din Cluj. Dacă până atunci Hotelul Biasini din centru (finalizat în 1840) găzduia personalitățile sosite în oraș, noua clădire cu camere elegante și facilități de ultimă oră va deveni noua destinație. În acea perioadă, New York a fost cel mai mare hotel din Transilvania. Imobilul era dotat cu generator propriu de curent și a fost prima clădire electrificată din oraș, curentul electric fiind introdus în Cluj abia în 15 iulie 1906. Arhitectul Pákey a prevăzut construcția cu spații somptuoase la parter, pentru restaurant și cafenea deschise oaspeților dar și vizitatorilor din exterior. Datorită amplasării ultracentrale, la câțiva pași de sediile ziarelor și Universitate, cafeneaua, găzduită de salonul albastru, a devenit rapid punctul de întâlnire a boemei clujene, frecventată de jurnalişti, scriitori şi universitari.

Supranumită „Redacția”, găzduia cluburi literare, iar sala mare era cunoscută pentru balurile grandioase. Cafeneaua literară a funcționat timp de jumătate de secol, până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit legendei, inclusiv cunoscutul dramaturg I.L. Caragiale ar fi savurat o cafea aici, iar premierul Octavian Goga ar fi fost otrăvit mortal în restaurantul Hotelului New York, unde se oprise în drum spre Ciucea. După instaurarea regimului comunist, hotelul a fost transformat în cămin studențesc, iar din 1960 a redevenit hotel, sub numele de Continental. Restaurantul a continuat să funcționeze, spațiul rafinat, cu oglinzi mari și candelabre somptuoase, având o ambianță aparte. La începutul anilor 2000 spațiul era încă deschis, fiind inclus în lanţul hotelier național cu acelaşi nume. 

Procesul de restaurare a început în 2016 și a vizat, pe lângă renovarea fațadelor, refacerea acoperișului și lucrări de consolidare și izolație a fundației. Lucrările au fost efectuate de echipe de arhitecți, ingineri și muncitori specializate în restaurarea clădirilor istorice. Interiorul exuberant și-a păstrat elementele de arhitectură care l-au făcut faimos în epocă, dar va necesita un proces de restaurare și renovare. În stadiul actual clădirea dispune de 105 camere de hotel, plus restaurant, cafenea și sală de conferință, iar prin mansardare capacitatea poate crește la 150 de camere. 

Șapca lui Ceaușescu

„Șapca lui Ceaușescu”, celebra clădire din cartierul Mărăști, a fost scoasă la vânzare  cu 2,7 milioane de euro. "Vând spațiu comercial, suprafață utilă 4.155 mp, Cluj, Aurel Vlaicu nr. 25, compus din magazin și showroom la parter, subsol și demisol, bar la etaj. În 2016 clădirea a fost termic reabilitată în totalitate (înlocuire tâmplărie, termosistem, iluminat pe led, centrale termice în condensație)", se arată în anunțul de vânzare.

Clădirea a fost construită în 1985, iar în bufet se fuma ca la turci şi se beau cele mai ieftine băuturi. La parter se vindea mobile.

Castelul Kemeny

"La 25 km de Cluj, Castelul Kemeny, ridicat în secolul XIX lea, cu o valoare istorică impresionantă, se află la 25 de km de Cluj-Napoca, în localitatea Jucu. Conacul este în formă de L, dipune de subsol, parter şi şarpantă, are o suprafaţă utilă de 568 mp, dispusă în 14 camere.Acesta dispune de un teren de 1.829 mp. Conacul prezintă elemente impresionante de decor, fiecare faţadă a clădirii este tratată diferit, iar ferestrele sunt decorate cu ancadramente bogate ce aparţin stilurilor neobaroc şi neoclasic", se arată în anuțul de vânzare. Preţul de vânzare: 290.000 euro.

Construcția castelului probabil a fost ordonat la sfârșitul secolului al XIX-a de către cavalerul Bakó Ferenc, iar mai târziu a fost cumpărat de la el de către familia Teleki. Planul clădirii uniforme este în formă de L, are aripi de 22, respectiv 16 metri. Clădirea a fost construită în stil eclectic. Partea cea mai ornamentată a castelului este intrarea principală care închide aripa lungă. Un parc impozant făcea cândva parte din moșie.

Apartamentul de pe acoperișul României

Cluj-Napoca are cea mai înaltă clădire rezidențială din România, ce va fi finalizată la începutul anului 2020. Este vorba despre West City Tower de pe Calea Florești. Recent a fost scos la vânzare apartamentul de la ultimele etaje, respective 24-25, la suma de 500.000 euro. Apartamentul va avea 5 camere, 3 băi și 4 terase pe o suprafață de aproape 200 de metri pătrați.

Oferta Compariimobiliare.ro include apartamente, case, terenuri, birouri și spații logistice de vânzare și închiriat în toată țara.