Piaţa imobiliară locală a atras în ultimii cinci ani peste 20 de investitori străini noi, cei mai activi dintre aceştia realizând achiziţii cu o valoare cumulată de circa 1,5 miliarde de euro, conform companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Din analiza menţionată, cei mai activi jucători noi din piaţa imobiliară locală au grupurile MAS Real Estate, Atterbury şi Lion’s Head Investments, cu acţionariat sud-african, Cerberus, Morgan Stanley şi White Star din Statele Unite ale Americii, respectiv GIC (Singapore) şi CIC (China). Din Europa, piaţa locală a atras investitori noi în special din regiune, din ţări precum Cehia (PPF Real Estate) şi Ungaria (Indotek).

Cele mai mari achiziţii au fost realizate de NEPI Rockcastle, CTP şi Globalworth, liderii segmentelor de Retail, Industrial şi Office din punct de vedere al activelor aflate în portofoliu, alături de grupul local Dedeman, liderul pieţei de bricolaj, care prin două achiziţii a devenit un jucător semnificativ pe piaţa de birouri din Bucureşti şi Cluj

Per total, în perioada 2015 – 2019, au fost înregistrate 137 de tranzacţii cu o valoare cumulată de aproximativ 4,2 miliarde de euro, cele mai tranzacţionate proprietăţi fiind imobilele de birouri. Aproximativ 67% din volumul investit a fost direcţionat către proprietăţi situate în Bucureşti, următoarea piaţă ca atractivitate fiind Cluj-Napoca, cu o pondere de circa 7% din activitatea tranzacţională.