Consiliul pentru Clădiri înalte şi Habitat Urban (CTBUH) a anunţat care vor cele mai înalte clădiri ale lumii în 2018. Pe listă figurează doi zgârie-nori ce depăşesc 1 km înălţime.

 

 

Este vorba despre Jeddah Tower (Kingdom Tower) - o clădire aflată în orașul Jeddah din Arabia Saudită. Turnul va adăposti birouri, magazine și un hotel de lux. Ultimele etaje sunt rezervate exploatării de energie alternativă, precum cea eoliană și solară. Construcția a costat 30 de miliarde de dolari, iar perioada petrecută de o persoană care urcă cu liftul de la parter până la ultimul etaj va fi de 12 minute. Cea de a doua clădire este Baku Tower - din capitala azeră Baku. Clădirea va depăşi cu 200 metri turnul Burj Dubai şi cu 50 de metri Kingdom Tower.

 

Lakhta Center - zgârie-norul de 87 etaje de pe malul Golfului Finlandei, din orașul Sankt Petersburg – Rusia, va devein cea mai înaltă clădire din Europa. Complexul de birouri va fi sediul oficial al companiei Gazprom Neft și se va întinde pe o suprafață de 140.000 de metri pătrați. Complexul va conține, pe lângă clădirea de birouri, un centru sportiv, un institut de științe și un hotel de 4 stele. Costul total al complexului ajunge la 200 de miliarde de dolari.

 

În 2018 va fi finalizată şi construcţia celei mai înalte clădiri din lume realizată preponderent din lemn. Numită HoHo Viena, construcţia va consta din două turnuri, dintre care unul de 84 de metri înălţime, iar lemnul va reprezenta 75 % din materialul folosit. Din considerente ecologice, lemnul va proveni chiar din Austria, în care pădurile ocupă 47 % din întregul teritoriu al ţării. Stâlpii de susţinere vor fi din lemn de fag, iar pereţii şi acoperişul dintr-o specie asemănătoare cu bradul. Clădirea va fi dotată cu panouri solare şi îşi va acoperi consumul de energie pentru încălzirea, respectiv răcirea încăperilor din interior. Potrivit autorilor proiectului, consumul energetic anual al edificiului va fi de 15 kWh pe metru pătrat util, faţă de media europeană de 130 kWh/m2. Cu un cost estimat la 60 de milioane de euro, turnurile se vor baza pe conceptul „totul sub acelaşi acoperiş”, oferind spaţii de lucru, recreere şi locuit, restaurante, precum şi amenajări spa, pentru cosmetică şi fitness.

 

Salesforce Tower – San Francisco, USA (326 m, 61 etaje)

 

 

Comcast Center – Philadelphia, USA (297 m, 57 etaje)

 

Hanking Center Tower – Shenzhen, China (350 m, 75 etaje)

 

 

China Resources Headquarters – Shenzhen, China (392 m, 66 etaje)

 

HoHo Wooden tower – Viena, Austria (84 metri, 24 etaje)

 

China Zun – Beijing, China (528 m, 108 etaje)

Stantec Tower – Alberta, Canada (251 m, 66 etaje)

 

 

Telus Sky -  Alberta, Canada (221 m, 60 etaje)

 

 

Baku Tower – Baku, Azerbaijan (1.050 m, 185 etaje)

Jeddah Tower – Jeddah, Arabia Saudită (1.000 m, 252 etaje)

MahaNakhon  - Bangkok, Thailanda (314 m, 77 etaje)

 

 

Lakhta Center – St. Petersburg, Rusia (462 m, 86 etaje)

 

 

Oferta liderului online în imobiliare din Cluj, portalul compariimobiliare.ro, include 12.708 apartamente de vânzare, 2.795 de case şi 462 de garsoniere.