Premierul Ludovic Orban a afirmat că programul Prima Casă se va derula şi în acest an, urmând să fie adoptată o hotărâre de Guvern pentru stabilirea condiţiilor pe anul în curs.

"PSD lansează în fiecare zi minciuni, noi şi noi minciuni. Ultima minciună este o campanie mizerabilă, în care populaţia României este dezinformată în mod vădit privitor la Prima Casă. Aruncă pe piaţă minciuna gogonată că PNL şi Guvernul PNL nu mai finanţează Prima Casă. Guvernul a avut prevăzută suma, este cred un plafon de două milliarde de lei, urmează să emitem hotărârea de guvern cu stabilirea condiţiilor pe anul în curs şi ca atare dezmit categoric această minciună gogonată" , a declarat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Victoria.

Declarația premierului vine după ce fostul secretar general al PSD, Mihai Fifor, a acuzat guvernul Orban că a mai distrus un program, de care beneficiau anual zeci de mii de familii tinere, pentru că a alocat pentru pentru „Prima Casă” doar 200 de milioane de lei în anul 2020.

Și ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, luni, că Programul "Prima Casă" funcţionează, că are un plafon de două miliarde de lei şi că nu au fost schimbate nici criteriile de acordare a creditului.

"Prima Casă există, funcţionează, are plafon două miliarde de lei, nu e nicio problemă şi nu se opreşte. Poţi depune dosar pentru 'Prima Casă'. Dacă sunt probleme, sunt cu unele bănci care poate au renunţat la program, dar nu din partea noastră. Din partea noastră, plafonul este două miliarde de lei şi există şi Hotărârea de Guvern. Nu este nicio problemă la Prima Casă. Programul funcţionează. Şi nu am schimbat nici criteriile deocamdată", a spus, luni, la Digi24, Florin Cîţu.

Ministrul Finanțelor a precizat că plafoanele pentru acest program au fost stabilite în 2016. "Au fost stabilite 2,5 miliarde (de lei - n. r.) pentru 2017, două miliarde pentru 2018, două miliarde pentru 2019, două miliarde - 2020, 1,5 miliarde în 2021. Niciun fel de discuţie. Am semnat şi Hotărârea de Guvern pentru 2020 (...) Dar el funcţiona pentru că erau plafoanele deja date", a afirmat Cîţu, potrivit Agerpres. 

În prezent, finanțarea garantată în cadrul programului Prima Casă se acordă astfel:

  • pentru locuințele vechi, prețul de achiziție al locuinței este de maximum 60.000 euro, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 57.000 euro;
  • pentru locuințele noi, prețul de achizitie al locuinței este de maximum 70.000 euro, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 euro;
  • pentru creditele acordate persoanelor fizice în vederea construirii de locuințe individuale/asociativ în cadrul programului, valoarea de construcție a locuinței este de maximum 70.000/ 75.000 euro, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500/ 71.250 euro.

 

 

Ministerul Finanțelor adaugă că autoritățile nu au luat nicio decizie legată de programul "O familie, o casă".