Deşi anul 2020 a însemnat munca de acasă pentru mai toţi românii, piaţa de birouri a avut parte de cereri noi, în special în Cluj-Napoca. Alte proiecte noi ar urma să fie finalizate în 2021.

Suprafaţa de birouri tranzacţionată în Bucureşti şi în marile oraşe din România a depăşit 200.000 metri pătraţi în primele 9 luni, din care cererea netă (extinderea spaţiilor existente, noi contracte şi pre-lease) reprezintă aproape 40%, restul fiind relocări şi renegocieri de contracte, potrivit unui comunicat de presă JJL. Structurat pe oraşe, în Cluj-Napoca au fost închise tranzacţii totale de 12.500 metri pătraţi, aproape integral reprezentând cerere nouă.

Cumulat la nivel de ţară, companiile din domeniul computers & high-tech reprezintă 23,3% din piaţă, iar industria de IT&C au închiriat 17,9% din total spaţiile tranzacţionate în România în primele nouă luni. Sectorul bancar şi financiar a generat 16,5% din tranzacţii la nivel naţional.

Anul 2021 ar trebui să aducă mai multe proiecte noi de birouri faţă de 2020, însă nu mai multe ca 2019, în con­­diţiile în care multe dintre acestea au deja con­­tracte semnate pentru cel puţin 50% din suprafaţa închiriabilă.

De partea cealaltă, spaţiile încă neînchiriate vor „lupta“ cu birourile deja existente şi pe care companiile vor căuta să le subînchirieze, dar şi cu o piaţă unde „munca de acasă“ devine un trend tot mai popular.

„La sfârşitul trimestrului al treilea erau în construcţie apro­xi­ma­tiv 226.000 mp de birouri cu ter­men estimat de livrare pe par­cur­sul anului 2021,  în creştere cu 24% faţă de anul 2020, dar cu 22% mai puţin faţă de anul 2019, potrivit infor­ma­ţiilor CBRE Research. Clă­dirile cu un grad ridicat de pre-închiriere avan­­sează conform gra­ficului, astfel încât nu ne aşteptăm la întârzieri, însă proiectele care urmează a fi înce­­pute ar putea în­tâm­pina o anu­mită decalare“, Tudor Ionescu, Head of Advisory & Transaction, Office, CBRE România.

 

Oferta Compariimobiliare.ro include peste 600 de spaţii de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi.