Deşi anul 2020 a însemnat munca de acasă pentru mai toţi românii, piaţa de birouri a avut parte de cereri noi, în special în Cluj-Napoca. Alte proiecte noi ar urma să fie finalizate în 2021.
Suprafaţa de birouri tranzacţionată în Bucureşti şi în marile oraşe din România a depăşit 200.000 metri pătraţi în primele 9 luni, din care cererea netă (extinderea spaţiilor existente, noi contracte şi pre-lease) reprezintă aproape 40%, restul fiind relocări şi renegocieri de contracte, potrivit unui comunicat de presă JJL. Structurat pe oraşe, în Cluj-Napoca au fost închise tranzacţii totale de 12.500 metri pătraţi, aproape integral reprezentând cerere nouă.
Cumulat la nivel de ţară, companiile din domeniul computers & high-tech reprezintă 23,3% din piaţă, iar industria de IT&C au închiriat 17,9% din total spaţiile tranzacţionate în România în primele nouă luni. Sectorul bancar şi financiar a generat 16,5% din tranzacţii la nivel naţional.
Anul 2021 ar trebui să aducă mai multe proiecte noi de birouri faţă de 2020, însă nu mai multe ca 2019, în condiţiile în care multe dintre acestea au deja contracte semnate pentru cel puţin 50% din suprafaţa închiriabilă.
De partea cealaltă, spaţiile încă neînchiriate vor „lupta“ cu birourile deja existente şi pe care companiile vor căuta să le subînchirieze, dar şi cu o piaţă unde „munca de acasă“ devine un trend tot mai popular.
„La sfârşitul trimestrului al treilea erau în construcţie aproximativ 226.000 mp de birouri cu termen estimat de livrare pe parcursul anului 2021, în creştere cu 24% faţă de anul 2020, dar cu 22% mai puţin faţă de anul 2019, potrivit informaţiilor CBRE Research. Clădirile cu un grad ridicat de pre-închiriere avansează conform graficului, astfel încât nu ne aşteptăm la întârzieri, însă proiectele care urmează a fi începute ar putea întâmpina o anumită decalare“, Tudor Ionescu, Head of Advisory & Transaction, Office, CBRE România.
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: