3 din 10 români care vor să-și ia o casă de vacanță își planifică achiziția în următorul an, 15% în următorii trei ani, iar 2% văd posibilitatea achiziției într-un viitor mai îndepărtat, conform unui studiu recent. 

Totodată, o treime din respondenți preferă să-și cumpere o locuință de vacanță în mediul urban.

„Analizând datele studiului desfășurat de noi, am observat un interes crescut pentru achizițiile cash în cazul caselor de vacanță comparativ cu cele destinate locuirii permanente. Majoritatea cumpărătorilor de case de vacanță preferă să achiziționeze aceste proprietăți pentru utilizarea proprie, mai degrabă decât în scop investițional. Aceasta sugerează o tendință clară de a căuta refugii personale și locuri de relaxare, în detrimentul oportunităților de investiție”, se arată în documentul citat.

Majoritatea respondenților (50%) au un buget de până la 50.000 EUR, iar 37% ar fi dispuși să aloce între 50.000 și 100.000 EUR pentru achiziția unei locuințe de vacanță. Aproximativ 9% dintre respondenți sunt dispuși să cheltuiască între 100.001 și 150.000 EUR, iar 2% între 150.001 și 200.000 EUR. Doar 2% dintre cei care doresc să achiziționeze o casă de vacanță au un buget de peste 200.000 EUR.

Majoritatea respondenților (59%) preferă să achiziționeze o locuință de vacanță la munte, în timp ce 20% preferă litoralul. În zonele montane, cele mai populare destinații sunt Moieciu (52%), Râșnov (47%) și Bușteni (42%). Pe litoral, locațiile preferate sunt Mamaia (36%), Eforie (32%) și Neptun-Olimp (24%).

Cei care ar vrea să locuiască într-o casă de vacanță în mediul urban plasează orașul Constanța pe primul loc, fiind cea mai populară zonă (41%). Brașovul se află pe locul al doilea, preferat de 36% dintre respondenți, în timp ce Bucureștiul a fost ales în proporție de 16%. Sibiul a fost menționat de 13% dintre respondenți, în timp ce 9% au declarat că sunt în căutarea unei locuințe de vacanță în Iași.

Motivul principal pentru care respondenții sunt interesați de achiziția unei locuințe de vacanță este relaxarea și deconectarea (77%). 6% consideră că aceasta ar fi o investiție pe termen lung, cu intenția de a vinde ulterior imobilul la un preț mai ridicat, alți 6% doresc să îl închirieze sezonier, în timp ce 11% dintre respondenți au declarat că au alte motive pentru care sunt interesați de achiziția unei case de vacanță.

Majoritatea respondenților (64%) au declarat că preferă o casă care să aibă între unul și trei dormitoare, în timp ce 19% ar opta pentru un apartament cu două camere, iar 17% pentru o casă cu patru sau mai multe dormitoare. Alte preferințe includ garsonierele (15%) sau apartamentele cu trei camere (8%).

 

Cele mai importante și foarte importante criterii în alegerea casei de vacanță sunt: existența unei grădini (67%), vederea panoramică (64%), accesul la internet de mare viteză (62%) și existența unei curți spațioase (58%).