2018 a fost anul de glorie al Clujului. A fost desemnat lider detaşat privind calitatea vieţii în România, administaţia locală a bifat premiere după premiere în special privind transportul public şi politicile smart, tocmai ce a pus bazele Alianţei Vestului alături de Oradea, Timişoara şi Arad pentru atragerea de noi fonduri europene, iar piaţa imobiliară este cea mai dinamică din ţară.

Experţii liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro vă prezintă cele mai importante atuuri ale Clujului în 2018. Iar dacă acestea se tansformă în argumentele de care aveţi nevoie pentru a face pasul spre Capitala Transilvaniei, mai jos regăsiţi preţurile imobiliare ale lunii decembrie 2018, pe cartiere.

Clujul face concurenţă Capitalei

Cluj-Napoca este pe locul 29 într-un clasament care măsoară calitatea vieţii în 72 de oraşe din Europa, situându-se cu 26 de locuri mai sus decât Bucureştiul. Clujul punctează mai bine decât capitala nu numai în privinţa calităţii vieţii, ci şi a siguranţei, facilităţilor medicale, a serviciilor de transport şi a gestionării ambuteiajelor în trafic, potrivit datelor de la centrul Numbeo. 

La capitolul locuire, conform EY România, cel mai mare preţ al chiriei locuinţelor se înregistrează în Cluj-Napoca, cu aproximativ 3% mai mare decât în Bucureşti. Tot în Cluj, se observă un cost cu până la 20% mai mare pentru un metru pătrat cumpărat al locuinţelor aflate la periferia oraşului. Bucureştiul este însă mai scump în ceea ce priveşte utilităţile (apă, electricitate), cu +3%, dar şi în privinţa meselor în oraş la restaurant - cu până la 20%.

Cu un număr de locuinţe de 6 ori mai mare decât în Cluj (850.000 vs. 142.000) datorate întinderii mai mari, Capitala este codaşă în ceea ce priveşte suprafaţa locuibilă. Casele bucureştenilor sunt în medie mai mici cu aproximativ 4 metri pătraţi. Şi când vine vorba de spaţiul verde, clujenii se bucură de mai mult, cu 4 metri pătraţi în plus pe cap de locuitor (21,4 m^2 în Bucureşti vs. 25,3 m^2 în Cluj Napoca)

Boc, primarul anului. Primăria Cluj, premii pentru transport public şi politici “smart”

Promovarea proiectelor de tip “smart city” în Cluj-Napoca i-a adus lui Emil Boc premiul “Mayor of the Year (“Primarul Anului” ) în cadrul “Galei Romanian Smart City Industry Awards 2018”.

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca a primit premiul pentru “Best Smart City Project” (la nivelul municipiului există 65 de proceduri și aplicații digitale pentru cetățeni - inclusiv Antonia, primul funcționar public virtual din România, care momentan procesează non-stop 90 de tipuri de cereri necesare conform legii).

Nu în ultimul rând, în cadrul Galei Asociațiilor Municipiilor din România, desfășurată la Ateneul Român din Bucureşti, Primăria Cluj-Napoca a câștigat premiul de Excelență în sistemul de transport public și mobilitate. Municipiul Cluj-Napoca este primul din țară în care circulă autobuze electrice în sistemul de transport public. 11 astfel de vehicule sunt acum în circulație, urmând a fi achiziționate alte 30 autobuze electrice, cu fonduri europene. În prezent, 1/3 din flota de transport public este nepoluantă.

Alianţa Vestului. Gratuități în orașele partenere la parcare şi transport în comun

Alianța Vestului este un parteneriat lansat de primarii PNL din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea pentru atragerea de fonduri europene direct de la Bruxelles, în următorul exercițiu bugetar 2020-2027. Infrastructura are prioritate. Prima măsură luată de AVE: şoferii din Arad, Oradea si Cluj, care şi-au achiziţionat abonamente de parcare pe domeniul public în oraşele lor, vor putea folosi aceste abonamente şi în Timisoara. Decizia a fost luată în Consiliul Local Timişoar şi este valabilă doar pe bază de reciprocitate. Măsura se aplică şi pentru abonamentele de transport public.

 

Apartament de vânzare

Căutări după numărul de camere:

2 camere - 45%

3 camere - 33%

1 cameră - 12%

4 camere - 9%

Cele mai căutate zone:

Mănăştur - 14%

Gheorgheni - 14%

Mărăşti - 12%

Central - 8%

Zorilor - 6%

Bună Ziua - 5%

Grigorescu - 5%

Floreşti - 5%

Europa - 3%

Andrei Mureşanu - 2%

Oferta Compariimobiliare.ro include peste 9.600 de apartamente de vânzare în Cluj-Napoca şi împrejurimi.