Prețul locuinţelor, la nivel global, a crescut cu 7,3%, cel mai mare avans înregistrat după criza financiară din 2008, conform unei analize publicate de Bloomberg.

Piaţa imobiliară mondială cunoaşte cea mai mare creştere de după criza financiară, după o frenezie a pieţelor din Noua Zeelandă, Canada sau Singapore observată în timpul pandemiei COVID-19. Preţurile medii s-au majorat cu 7.3% în ultimele 12 luni (până în martie 2021), arată Knight Frank’s Global House Price Index. Turcia conduce topul, cu o creștere de 32%, urmată de Noua Zeelandă, 22,1% și Luxembourg, 16,6%. SUA se află pe locul 5, cu o creştere de 13.2%, cea mai mare de după decembrie 2005.

Stimulul fiscal și monetar masiv pentru întărirea economiilor în timpul crizei sanitare au provocat un boom imobiliar la nivel mondial. Acest lucru alimentează îngrijorările privind noi "bule" imobiliare, iar mai multe ţări au început să ia măsuri pentru a "răci" piața. Aşadar, Noua Zeelandă a eliminat stimulentele fiscale pentru investitorii imobiliari și guvernul se așteaptă ca inflația prețurilor locuințelor să încetinească până la pragul de 0,9%, până în iunie anul viitor. De asemenea, China a început demersul unei serii de pași pentru a limita dezvoltatorii și împrumuturile bancare către sector.

În Asia, Singapore a înregistrat cel mai mare avans de preț - 6,1%, urmată de Coreea de Sud cu 5,8% și Japonia cu 5,7%. Hong Kong, cea mai scumpă piață imobiliară din lume, a înregistrat o creștere de 2,1%.