Cel mai nou cartier al Clujului se va întinde pe 250 de hectare, suprafață comparabilă cu Mănășturul, ar urma să fie locuit de 50.000 – 70.000 de persoane, însă va fi un model de bune practici în urbanimsul din România, pentru că va ține cont de toate aspectele de calitate a vieţii dintr-un oraş european: facilităţile necesare omului modern (creşă, şcoală, grădiniţă, centru de cartier, bancă, spital, magazine, etc.) la circa 20 de minute de mers pe jos, transport public performant și accent pe spații verzi și protejarea mediului înconjurător.
Este vorba despre cartierul Sopor și promisiunea făcută clujenilor de către administrația locală cu ocazia anunțării rezultatelor Concursului Internațional de Soluții „Plan Urbanistic Zonal SOPOR Masterplan - Cluj-Napoca 2019”.
Câștigător a fost declarat proiectul nr. 59 – UV0007 – Asiza Birou de Arhitectură SRL. Autori principali: arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Anamaria Cornelia Olănescu. Colaboratori arhitectură: arh. Miruna Moldovan, stud. arh. Andrada Pinte, stud. arh. Petrică Maier-Drăgan.
Echipa condusă de Sebastian Rusu a câștigat și concursurile de soluții pentru amenajarea Parcului Feroviarilor și a Turnului Pompierilor, iar Asiza a imaginat și felul în care ar putea să arate arterele din zona centrală (Regele Ferdinand, Emile Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei). Nu în ultimul rând, tinerii arhitecți au obținut premiul II în cadrul concursului internațional de soluții pentru amenajarea ansamblului urban Cetățuia din municipiul Cluj-Napoca.
”În cazul proiectului câștigător, juriul apreciază in mod deosebit coerența propunerii precum și mixajul funcțional și tipologia clădirilor. Rețeaua spațiilor publice este bine distribuită pe întreaga zonă studiată și conduce la o identificare ușoara a subzonelor cartierului, fapt care concură la implementarea facilă, în etape, a întregului proiect. Rețeaua verde este bine conectată la contextul natural adiacent. Întrepătrunderea spațiilor publice cu rețeaua de spații verzi crează un mediu primitor și contribuie la definirea unui cadru urban ce conferă un standard înalt al calității vieții.” – aprecierea juriului concursului.
Câștigătorul concursului a obținut premiul cel mare, reprezentat de contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 2.800.000 lei (RON) fără TVA. Pentru proiectul plasat pe locul doi se oferă un premiu de 120.000 lei (RON) cu TVA inclus, iar pentru cel de-al treilea, un premiu de 70.000 (RON) cu TVA inclus.
Conform liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, prețul pentru un apartament în Sopor pleacă de la 1.442 €/mp, iar pentru un teren vorbim despre o valoare de 85 €/mp.
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: