Guvernul României propune programul “O familie, o casă”, proiect ce ar putea înlocui creditele “Prima Casă”. Programul „O familie, o casă” vine cu subvenții de dobândă pentru persoanele fizice care pot lua credite de până la 120.000 de euro, dar și cu subvenții pentru dezvoltatorii imobiliari de 720 de milioane de lei/an.

”Este o nouă inițiativă, cu o profundă încărcătură și semnificație socială. Sprijină puternic familiile tinere să-și cumpere o locuință decentă și, în egală măsură, susține sectorul construcțiilor. Astfel se propagă efecte economice în toată economia și se asigure menținerea și înființarea de noi locuri de muncă și dezvoltarea afacerilor”, a declarat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, după şedinţa de Guvern în cadrul căreia a fost prezentat proiectul.

Limita maximă a creditului poate fi de până la 570.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro. Avansul este propus a fi între 5 şi 10% din suma solicitată. Locuinţa trebuie să aibă minim două camere şi o suprafaţă totală care să nu depăşească 100 de metri pătraţi. Dobânda este fixă, de 5,5% pe an, pe toată durata creditului. Vârsta maximă a beneficiarilor Programului ”O familie, o casă” este de 55 ani.

De asemenea, programul prevede acordarea de subvenţii. Reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobânzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare în anul 2019: mai mici de 6.000 lei individual; de 7.000 lei pentru o familie formată din doi adulţi sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil; de 8.000 lei pentru o familie cu un copil; de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai mulţi copii.

Din 2020 veniturile valabile pentru acordarea subvenţiei se actualizează anual cu rata medie a inflaţiei pentru anul anterior şi se publică pe pagina de internet a Comisiei Naţionale pentru Strategii şi Prognoză. Mecanismul de subvenţionare a dobânzii se va realiza prin intermediul declaraţiei fiscale lunare a angajatorului beneficiarului şi este valabil pe perioada în care beneficiarul se încadrează în veniturile menţionate anterior.

Teodorovici a mai menţionat că proiectul prevede reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenţi maternali pentru un copil, şi cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulţi copii sau sunt asistenţi maternali pentru doi sau mai mulţi copii, cu vârsta de până la 18 ani sau de până la 26 de ani dacă urmează o forma de învăţământ de lungă durată, după caz. Totodată, este luată în considerare şi reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt încadraţi într-un grad de handicap sau au în familie persoane încadrate cu un grad de handicap grav.

Reducerea cumulată pentru un contract de credit nu poate depăşi 4,6 puncte procentuale, ceea ce reprezintă până la circa 84% din costul creditului. La cererea beneficiarului, finanţatorii acordă prin contractul de credit o perioadă de graţie la rambursarea capitalului de maxim trei ani, fără a depăşi cumulat perioada de creditare de maxim 20 de ani. Se va acorda posibilitatea refinanţării creditului cu excepţia celor prevăzute de programele guvernamentale, dacă prin acestea nu se prevede altfel. De asemenea, locuinţele din cadrul programului pot fi predate către un alt beneficiar cu respectarea condiţiilor programului propus. MAI MULTE DETALI AICI!

Clujul imobiliar, la final de mai 2019

Experţii liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, vă prezintă preţurile apartementelor de vânzare în municipiul Cluj-Napoca, pe cartiere, dar şi zonele preferate de cei aflaţi în căutarea unei noi locuinţe.

Apartament de vânzare

Căutări după numărul de camere:

  • 2 camere - 51%
  • 3 camere - 30%
  • 1 cameră - 10%
  • 4 camere - 9%

Cele mai căutate zone:

  • Mărăşti - 15%
  • Gheorgheni - 14%
  • Mănăştur - 11%
  • Central - 7%
  • Bună Ziua - 6%
  • Zorilor - 5%
  • Grigorescu - 5%
  • Floreşti - 3%
  • Plopilor - 3%
  • Între Lacuri - 2%

 

 

Oferta Compariimobililiare.ro include peste 16.800 de apartamente de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în localităţile încevinate, precum Floreşti, Baciu sau Apahida.