S-a început cu modernizarea Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest, însă transformarea centrului oraşului Cluj-Napoca continuă. În următorii ani, pieţe şi străzi istorice din zona zero a municipiului vor deveni “shared-space”, unde pietonii şi transportul alternativ vor avea prioritate. Investiţia totală se ridică la peste 30 milioane de euro, bani europeni, iar proiectele vizează:

Piaţa Lucian Blaga – 5.7 milioane euro

Va avea patru benzi de circulaţie, strada Petru Maior trei, iar Napoca două benzi. La fel și strada Republicii, până la intersecția cu Avram Iancu. Se vor trasa piste de biciclete pe toate artererele, se vor planta copaci, iar spaţiul pietonal va fi ceva mai generos peste drum de Casa de Cultură a Studenţilor.

Străzile Mihail Kogălniceanu, Universităţii şi cele adiancente – 8.6 milioane euro

Proiectul câştigător al unui concurs de soluţii organizat de Ordinul Arhitecţilor (OAR) şi Primăria Cluj-Napoca vizează străzile Mihail Kogălniceanu, Universităţii, Emanuelle de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac între strada I.C. Brătianu şi  Avram Iancu, strada Baba Novac nr.35.  Şi în acest caz vorbim despre zone pietonale şi "shared space". În piața Universității ar urma să se creeze o piațetă cu o fântână arteziană, în fața UBB și a Liceului Emil Racoviță alte două minipiațete, înconjurate de arbori. Maşinile nu vor mai avea acces.

Strada Iuliu Maniu – 1.6 milioane de euro

Transformarea străzii Iuliu Maniu se numără între proiectele câştigătoare în cadrul programului de Bugetare Participativă 2018. Partea dinspre Piaţa Unirii ar urma să fie dedicată pietonilor.

Străzile Regele Ferdinand, Tipografiei şi cele adiacente – 4.8 milioane euro

Pe strada Regele Ferdinand se păstrează benzile actuale de circulaţie, dar va fi implementată bandă dedicată de autobuz spre Piaţa Mihai Viteazu’. În fața magazinului Central se va realiza o piațetă, cu refugiu pentru troleibuze și autobuze. Pe Tipografiei vor dispărea locurile de parcare la bordură şi vor fi implementate benzi pentru biciclete. Emil Zola va fi în cea mai mare parte cu "shared space". Aceeași situație a fost prevăzută și pe Sextil Pușcariu. Amimtim că, până la finalul acestui an, va fi finalizată şi modernizarea Turnului Pompierilor, obiectiv turistic situat pe strada Tipografiei şi care va deveni un nou punct de belvedere a oraşului.

Bulevardul 21 Decembrie 1989 – 9.3 milioane euro

Va fi modernizat tronsonul de la Biserica Sfântu Petru până la intersecția cu strada Regele Ferdinand. Bulevardul va avea piste de biciclete pe ambele părți ale drumului, banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun va fi separată fizic de benzile pentru traficul general. Dispare însă o bandă pe sensul spre centru, dar nu și în intersecții, iar în locul parcării din fața bisericii Sf. Petru ia naștere o piațetă, cu arbori și băncuțe. De asemenea, va fi prima stradă din România care va avea și un sistem de depistare a autovehiculelor care trec pe culoarea roșie a semaforului.

Acum e momentul să investeşti în centrul Clujului

Ce înseamnă transformarea centrului Clujului din punct de vedere imobiliar? Scumpirea proprietăţilor din zonele mai sus amintite şi din împrejurimi. De ce? Pentru că oamenii îşi vor dori să locuiască într-o zonă pietonală, de promenadă şi relaxare, înţesată de piaţete verzi. Iar un astfel de lux costă. Preţurile vor creşte şi mai tare pentru că zona despre care vorbim va avea un potenţial turistic deosebit, iar cei din industria hotelieră şi HORECA se vor întrece în a cumpăra apartamente şi închiria spaţii comerciale. Aşadar, experţii liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, sunt de părere că cei care doresc să locuiască în viitorul centru al Clujului sau să deschidă afaceri de tip Airbnb/Aparthotel să nu stea prea mult pe gânduri. Mai jos, vă prezentă preţurile finalului de martie 2019.

Preţurile lunii martie 2019

Ultracentral – 2.000 €/mp

Central – 1.800 €/mp

Semicentral – 1.705 €/mp

Horea – 1.692 €/mp

P-ta Mihai Viteazul – 1.666 €/mp

Gheorgheni – 1.666 €/mp

Marasti - 1571 €/mp

TOP 3 cele mai scumpe apartamente

4 camere (158 mp) – 350.000 euro. DETALII AICI!

4 camere (146 mp) – 350.000 euro. DETALII AICI!

3 camere (118 mp) – 350.000 euro. DETALII AICI!

TOP 3 cele mai ieftine apartamente

1 cameră (37 mp) – 41.000 euro. DETALII AICI!

1 cameră (33 mp) – 48.000 euro. DETALII AICI!

1 cameră (24 mp) – 49.000 euro. DETALII AICI!

 

650.000 de turişti în 2018

"În perioada 1 decembrie – 31 decembrie 2018, unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat au oferit turiştilor 4.754 de camere, cu 9.765 de locuri. În 2018 au fost cazaţi 652.676 turişti, din care 14.0317 turişti străini (reprezentând 21,5% din totalul turiştilor)", arată Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj. Comparativ cu anul 2017, numărul turiştilor străini a crescut cu 4,6%. Cei mai mulţi turişti străini provin din Ungaria (21.006), Germania (17.697), Italia (15.043), Regatul Unit (9.458), Franţa (8.671), SUA (7.993).

Oferta Compariimobiliare.ro include peste 16.000 de apartamente de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi.