Stabilitatea financiară a României este ameninţată de accelerarea preţurilor imobiliare, conform Băncii Naţionale a României (BNR).

”Contextul macroeconomic este favorabil, dar se acumuleaza tensiuni din cauza creşterii peste potenţial şi a lărgirii deficitelor. (...) A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scazută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a declarat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

În ultimele 12 luni, piaţa imobiliară din România a înregistrat un avans de 8,8%, iar în luna aprilie apartamentele de vânzare s-au scumpit cu 1,2%. Nu în ultimul rând, în patru oraşe din România (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişora şi Constanţa) preţul mediu pe metrul pătrat depăşeşte pragul de 1.000 euro.

Piaţa imobiliară din Cluj

După o variație (pozitivă) de doar 0,1% în martie, proprietățile din capitala Transilvaniei au consemnat luna trecută cel mai mare avans dintre cele șase mari orașe analizate: este vorba, mai exact, despre o creștere generală de 2,7% (de la 1.260 la 1.294 de euro pe metru pătrat), ce contribuie la diferența de 8% față de perioada similară a anului precedent (când o locuință ajungea la 1.198 de euro pe metru pătrat). În aprilie, prețurile au crescut, în medie, cu 2,2% (de la 1.315 la 1.344 de euro pe metru pătrat) în cazul apartamentelor vechi și, respectiv, cu 2,6% (de la 1.196 la 1.227 de euro pe metru pătrat) în cazul celor noi.

Şi Asociaţia Naţională a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a avertizat că în 2017 scumpirea caselor se va accelera pentru că toate elementele de cost la nivelul construcţiei vor avea evoluţii ascendente. Principalul factor de scumpire ar fi, potrivit ARACO, majorarea salariului minim pe economie, care duce la o scumpire semnificativă a manoperei din construcţii.

O treime dintre români ar lua credit pentru cumpărarea unei locuințe

Peste o treime dintre români ar lua credit pentru cumpărarea unei locuințe, iar un procent aproape similar s-ar îndatora pentru achiziționarea unei mașini, relevă o cercetare de piață realizată de MillwardBrown la solicitarea recuperatorului de creanțe Kruk. De asemenea, 28% s-ar împrumuta pentru renovarea locuinței.

Oferta apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca o găsești pe compariimobiliare.ro