Cererea de spaţii de birouri de clasă A din marile oraşe a totalizat, în primele luni din 2024, 17.672 mp în afara Capitalei, iar cererea pentru Cluj-Napoca a cumulat 82% din total, conform unei analize de profil.

”Volumul total al spaţiilor de birouri închiriate în afara Capitalei este în creştere. Numai în primele trei luni din 2024 s-au închiriat birouri moderne cu o suprafaţă totală care reprezintă 47% din suprafaţa totală tranzacţionată anul trecut, în toate centrele de afaceri mari. În primele luni din 2024, cererea de spaţii de birouri de clasă A din marile oraşe a totalizat 17.672 mp în afara Capitalei”, se arată în documentul citat.

 Cererea pentru Cluj-Napoca a cumulat 14.452 mp, ceea ce reprezintă 82% din total.

“În Cluj-Napoca, piaţa de birouri a cunoscut o dezvoltare organică, semnificativă, în ultimii ani, devenind a doua cea mai mare piaţă regională din România, după Bucureşti. Stocul spaţiilor de birouri din Cluj-Napoca a crescut de patru ori şi s-a ajuns la o piaţă matură, cu 37 clădiri de birouri moderne, ce însumează o suprafaţă totală de 337.441 mp, reflectând interesul investitorilor şi dezvoltatorilor pentru acest centru regional. Şi gradul de neocupare este mai scăzut decât în Bucureşti, în momentul în care se eliberează un birou se găseşte repede un chiriaş care să îl ocupe, ceea ce indică o cerere constantă pentru aceste spaţii", au declarat realizatorii analizei. 

 
În primul trimestru din 2024, în Cluj-Napoca, s-au încheiat opt tranzacţii de închiriere birouri. Printre chiriaşii noi se numără şi compania Square Ventures, din domeniul IT&C, care a închiriat un birou de 896 mp, în Hexagon Offices, cu spaţii de clasă A, reprezentat în exclusivitate de Fortim Trusted Advisors. De asemenea, Banca Transilvania îşi deschide un birou nou în The Office, cu o suprafaţă totală de 1.800 mp. Şi-au mai schimbat biroul în Cluj-Napoca companiile Yopeso, HN Services şi Funding Dinasty.

 

Şi prelungirile de contracte de închiriere au avut o pondere importantă, de aproape jumătate din volumul total. Cea mai mare tranzacţie de acest tip a fost prelungirea contractului de 8.500 mp, în The Office, de către compania Betfair.