Aproape 2.000 de ansambluri sunt în faza de construcție în prezent, reprezentând 28% din proiectele analizate, conform unei analize ce cuprinde 6.403 șantiere ce reprezintă construcția de blocuri și ansambluri rezidențiale.

Trei sferturi (76%) dintre proiectele imobiliare din România au regimuri de înălțime de maxim 4 etaje. Acestea sunt și mai simplu de construit și nu implică complexitatea clădirilor cu mai multe niveluri. La nivel de țară sunt 439 de proiecte rezidențiale ce au minimum 10 etaje. Top 5 orașe în care sunt construite cele mai înalte clădiri rezidențiale sunt București (175 proiecte) Constanța (42 proiecte), Brașov (35 proiecte), Iași (33 proiecte), Timișoara (27 proiecte). Cluj-Napoca nu se poziționează în acest top, deși apare pe prima poziție în clasamentul celor mai scumpe apartamente din România.

Anul 2022 rămâne incert în zona investițiilor rezidențiale având în vedere faptul că sunt multe proiecte în faza de autorizare. Totuși, un argument optimist este faptul că 13% din ansamblurile noi aflate în faza de construcție sunt sold out încă înainte de a fi finalizate. De exemplu, 33% din ansamblurile imobiliare aflate în construcție în Cluj sunt sold out.

Cea mai mare problemă a dezvoltatorilor imobiliari este legată de predictibilitatea costurilor de construire în condițiile în care creșterea prețurilor la materiale și manopera din construcții, dublată de creșterea tarifelor de arhitectură. De asemenea, o barieră vine și din domeniul legislativ: obținerea autorizațiilor de construire și, în funcție de zone, anumite restricții care sunt impuse tot mai des de către autorități.

 

 

Oferta Compariimobiliare.ro include apartamente, case şi terenuri de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi.