Primăria Cluj-Napoca este prima în Regiunea Nord-Vest la depunerea proiectelor europene pentru reabilitarea termică a blocurilor, iar regiunea N-V este pe primul loc în România la aceste finanțări europene.

58 blocuri: 2.511 apartamente 

Până la sfârșitul lunii februarie 2018, Primăria municipiului Cluj-Napoca a depus la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest 10 proiecte de finanțare, pentru reabilitarea termică a unui număr de 2.511 apartamente, care provin din 58 de blocuri din oraș. Valoarea totală a proiectelor depuse este de peste 13 milioane de euro.

Din această sumă, 60% este acoperită de către Uniunea Europeană, 25% va fi suportată de către asociațiile de proprietari, iar restul de 15 % de către Primăria municipiului Cluj-Napoca.

În acest moment, proiectele se află în etapa de evaluare tehnică, urmând ca lunile viitoare să fie demarate licitațiile pentru execuția lucrărilor. Finalizarea lucrărilor va fi realizată în cursul anului următor.

Programe de reabilitare termică 

Reabilitarea termică a blocurilor se face prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 - Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, mai exact prin Prioritatea de investiţii 3.1 - Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor.

Acte necesare pentru Asociaţiile de Proprietari

 Hotărârea AGAP privind inscrierea in programul de reabilitare termică pe fonduri europene 2014-2020 – model

Tabelul proprietarilor

Decleraţie pe proprie răspundere privind demolarea lucrărilor care s-au realizat fără AC/declaraţie pe proprie răspundere privind intratrarea în legalitate până la începerea lucrărilor

Act doveditor privind constituirea CA Asociaţie de Proprietari

Act doveditor privind perioada de construire a imobilului între anii 1950-1991

Declaraţie privind acordul pentru lucrările de intervenţie care vor fi executate

Implementarea măsurilor de eficienţă energetică în blocurile de locuinţe va duce la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei prin:

● îmbunătăţirea condiţiilor de confort interior;

● reducerea consumurilor energetice;

● reducerea costurilor de întreţinere pentru încălzire şi apă caldă menajeră;

● reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul şi consumul de energie conducând la utilizarea eficientă a resurselor de energie, în conformitate cu Strategia Europa 2020.

Mai multe date despre ratele de co-finanţare, contribuţia Asociaţiei/lor de Proprietari din bloc, apelul de proiecte şi legislaţia naţională privind reabilitarea termică a blocurilor pot fi consultate AICI. 

 

Pentru mai multă inspirație în domeniul imobiliar și nu numai, urmăriți-ne în secțiunile: Știri imobiliare - Compari Imobiliare și Sfaturi imobiliare - Compari Imobiliare.