Guvernul a aprobat plafonul garanţiilor pe 2021 pentru Programul "Noua Casă" în sumă de 1,5 miliarde de lei, a anunţat prim-ministrul Florin Cîţu.

"În şedinţa de Guvern am aprobat hotărârea prin care se acordă plafonul pentru 'Noua Casă'. Un program important, este ultimul an din acest program 2017 - 2021, un plafon de 1,5 miliarde de lei. Sunt sigur că foarte mulţi români aşteptau acest program", a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Program guvernamental este destinat persoanelor fizice și facilitează achiziția unui imobil cu destinația de locuință prin intermediul contractãrii de credite garantate de stat. Pentru 2021a fost alocat un plafon al garanțiilor de 1,5 miliarde de lei.

Din 2021, beneficiarii au obligația să încheie polițe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare.

Această prevedere se aplicã tuturor creditelor garantate în cadrul programului, pentru polițele de asigurare încheiate după data  intrãrii în vigoare a hotărârii de guvern pentru modificarea și completarea hotărârii executivului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Noua Casă.

Programul este unul dintre cele mai populare programe ale guvernului, în cadrul căruia au fost acordate 305.436 de garanții și promisiuni de garantare, de 27,8 miliarde de lei, de la lansarea programului, în 2009 și până în decembrie a anului 2020. Anul trecut, statul a acordat 11.885 de garanții, de 1,36 miliarde de lei, și 3.359 de promisiuni de garantare, de 0,4 miliarde de lei.